Obračun u skupštini

Jelavić uzvratio SDP-ovcu Špiceru riječima: Kretenu jedan mali!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Jelavić uzvratio SDP-ovcu Špiceru riječima: Kretenu jedan mali!
29.11.2011.
u 09:06
– U ovom proračunu nema plana ni razvoja, a ni zdrave pameti. Ovo nije proračun. To je obračun gradonačelnika s građanima – mišljenja je SDP-ovac Dan Špicer, na što ga je Davor Jelavić počastio riječima: "Kretenu jedan mali"
Pogledaj originalni članak

Prijedlog proračuna za 2012. godinu, koji je Gradskoj skupštini predložio gradonačelnik Milan Bandić i iznosi 6,65 milijardi kuna, sasvim očekivano nije naišao na odobravanje zastupnika.

– Dvjesto milijuna kuna manje (za toliko je proračun za 2012. manji u odnosu na ovu, op.a.) dokaz je da je već nekoliko godina zaredom ova gradska uprava neuspješna u pokretanju razvoja. Ostavlja se dojam da je sadašnjoj upravi dosadilo upravljati gradom – komentirao je Davor Bernardić (SDP).

Dragan Kovačević (HNS) rekao je da prijedlogom proračuna nije riješeno ono najbitnije, a to je milijarda kuna gubitka u Holdingu. No rasprava se dodatno zahuktala tijekom izlaganja SDP-ovca Dana Špicera.
– U ovom proračunu nema plana ni razvoja, a ni zdrave pameti. Ovo nije proračun. To je obračun gradonačelnika s građanima. Zagreb se dosad ponosio ulaganjem u kulturu, sport, socijalu, poduzetništvo i gospodarstvo. Onaj koji se predstavljao kao njihov zaštitnik sada njima uzima najviše. Reže se na socijali, prijevozu za invalide, skrbi za osobe s invaliditetom, dodacima za mirovine... S druge strane povećavaju se izdaci za stručnu službu gradonačelnika i Ureda gradonačelnika. Gradonačelnik kao jedini predlagatelj napustio je brod koji tone i na kojem je sam izbušio rupe. On pokušava pobjeći već drugi put. Prvi je put pokušao otići na Pantovčak, a sada na Markov trg. No hoće li uspjeti, tek ćemo vidjeti. Možda bi bilo najbolje da proračun proširimo i na stavku proširenja zatvora u Remetincu – oštar je bio Špicer.

Njegov govor očito je iživcirao Davora Jelavića, pročelnika za izgradnju grada, koji mu je navodno rekao: "Kretenu jedan mali, pogledaj se kakav si!"

Roditelji s Vrbana III prosvjedovali pred Skupštinom

Nezadovoljni stanjem oko izgradnje vrtića na Vrbanima III pred početak Skupštine pred vrata zgrade na Gornjem gradu, stigla je majka Dijana Vuksan uz pratnju još jednog zabrinutog roditelja i dvije male kćeri kao predstavnica roditelja te zagrebačke četvrti te dijelila zastupnicima na ulazu u Gradsku skupštinu letak "Imamo djecu, a nemamo vrtić i školu". Roditeljima je dosta uzaludnih obećanja i traže da zastupnici na današnjoj sjednici skupštine konačno donesu odluku o gradnji škole i vrtića.

– Prije će nam djeca krenuti u školu nego što će se sagraditi vrtić. Na Vrbanima III ima više od 1800 vrtićke i školske djece. I obveza je Grada da to sagradi jer mi plaćamo sve komunalne doprinose – poručila je Dijana Vuksan.

A temu naplate vrtića pokrenula je s govornice skupštine i Margareta Mađerić (HDZ) te upitala gradonačelnika Milana Bandića hoće li se problem naplate vrtića konačno riješiti s obzirom na to da tu vlada kaos jer roditelji i dalje ne znaju po kojem modelu moraju plaćati.

– Ne želim kuriti ni dolijevati ulje na vatru. Kad  netko s govornice kaže da je to kaos, ja ne znam u kojem gradu mi živimo. Nisam predložio nijednu odluku koja je nezakonita. Tražio sam odgovor Ministarstva financija koji nisam dobio. Da jesam, po njemu bih i postupio – odgovorio joj je gradonačelnik.

Zastupnici su na aktualnom satu većinu pitanja ipak upućivali Ivi Čoviću, predsjedniku uprave Holdinga. Zanimali su ih veliki gubici Holdinga, ZET, kao i bogate otpremnine radnicima . Tako je Ivana Mlinar Horvat (SDP) pitala kako je moguće da je Holding sad u tolikim gubicima kad je Slobodan Ljubičić, prijašnji direktor, ostavio tu megatvrtku sa 2,5 milijardi dobitka. – Kamo su nestali milijuni? –  pitala je Mlinar Horvat.

– Holding sve ove godine posluje sa skromnim dobitkom ili gubitkom, a taj dobitak o kojem govorite odnosi se zapravo na kreditne obveze. Naime, uz leasinge Holding ima obveza od oko sedam milijardi kuna koje se odnose na kupnju nekretnina, među kojima su zemljište bivše tvrtke Gredelj, Zagrepčanke i  gradnja stanova u naselju Sopnica-Jelkovec – rekao je Čović.

Stanko Gačić (HDZ) postavio je Čoviću pitanje o zapošljavanju, točnije rekao je da se u Zagrebparkingu zaposlila osoba na mjestu referenta reklamacija i to bez natječaja.
–  Mi nemamo obvezu zapošljavanja putem javnog natječaja. U Holdingu broj zaposlenih opada kao i troškovi osoblja.  Prethodnih godina znalo se dogoditi da broj zaposlenih prelazi čak 700 ljudi godišnje, a sad je taj broj smanjen i nije veći od 100 – tvrdi Čović.

Dotaknuli su se zastupnici i afere sa skloništem za napuštene životinje Dumovec i anonimnog pisma koje je kolalo, a u kojem su se nalazile teške optužbe na račun postupanja s napuštenim životinjama.
– Bio sam u azilu nakon tog pisma i 99 posto sam uvjeren da to piše neki nezadovoljni zaposlenik. Nikakvih pečenih mačaka ni pasa tamo nema –  slikovit je bio Bandić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 100

BL
Blekpanther
14:47 03.12.2011.

Javorcice drugarice draga, jeli mu rekao ili mu je \"navodno\"rekao jesi li bila tamo dok se govorilo ili samo \"drugarski\" naglabas!!!

Avatar dariodario551
dariodario551
14:09 29.11.2011.

Bandićuuuuuuuuuuuu - Lopoveeeeeeeeee

KU
kukuriku
17:17 29.11.2011.

Zagabrija , je \"zlatni-rudnik\" za korupciju,..nebi se SDPartija toliko gurala i laktasíla , da nimaju Osobni-$$-Interes..!!