OKUPILO SE VIŠE OD 100 SUDIONIKA

Održan 16. forum zagrebačkih ugostitelja: Žele veću promociju zanimanja i prakse u nastavi

Zagreb: Održan 16. Forum zagrebačkih ugostitelja
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
23.10.2024.
u 14:00

Luka Čirko iz Ministarstva rada najavio je mogućnost produženja trajanja postojećih radnih dozvola strancima sa sadašnje jedne na tri godine.

Nedostatak kvalitetnih obrazovanih radnika velik je i dugogodišnji problem zagrebačkih ugostitelja, posebice jer rade cijele godine, te bi puno toga trebalo mijenjati u promociji i obrazovanju za ta zanimanja s naglaskom na više prakse, poručeno je u srijedu sa 16. foruma zagrebačkih ugostitelja. Forum u organizaciji Udruženja ugostitelja Udruženja ugostitelja Zagreb i Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb okupio je više od sto sudionika i predstavnika raznih institucija.

"U strukovno obrazovanje i praktičnu nastavu treba više ulagati i promovirati ju, jer je to postao jedan od najvećih izazova za našu struku, rekao je predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb Franz Letica. Očekuje rješenje za taj, ali i druge probleme kao što su cijene prenamjene parkirnih mjesta u terase i prazni lokali u centru grada. 

Ugostiteljstvo je označio ozbiljnim poslom koji traži stalnu prilagodbu, učenje i posvećenost, jer se radi s ljudima. Pri tome je važna komunikacija, pa strane radnike smatra "dobrim, ali vatrogasnim rješenjem" zbog jezične barijere. Pozdravlja najavu organizacije učenja hrvatskog jezika za strance, ali smatra da bi bilo dobro pronalaziti strane radnike s kvalifikacijama. Djeci i mladima, pak, treba više objašnjavati da se i od posla konobara, barmena i sličnih može dobro živjeti, smatra Letica.

VEZANI ČLANCI:

VSS konobari

Iznio je primjere kako se pojavljuju i visokoobrazovani koji žele raditi kao konobari, jer su plaće dobre, ali takve ljude je teško primiti jer nemaju strukovnu kvalifikaciju. Dodatni problem prema njegovim riječima je što lokale otvaraju oni koji ništa ili malo znaju o tom poslu, a tu su i preveliki ulazni troškovi poslovanja, administracije, poreza, porast cijena - posebice hrane i kave itd. Smatra da se ovogodišnje poslovanje zagrebačkih ugostitelja može ocijeniti "zlatnom sredinom".

"Svaki novi restoran je u početku vrlo posjećen, posebno ako nudi nešto novo, ali pitanje je kako mu ide kasnije i zapravo je jako malo visokoprofitabilnih", rekao je.

I predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dalibor Kratohvil je poručio da treba više raditi na obrazovanju za ugostiteljstvo, posebno uvođenju više sati prakse i sa strancima na učenju hrvatskog jezika, dodajući da su plaće u tom sektoru u zadnjih godinu dana povećane za oko 20 posto.

Zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet ugostitelje je označio važnima za ponudu grada. Grad je, kaže, osnovao radnu skupinu za poboljšanje suradnje s ugostiteljima koja će se kvartalno sastajati. Za iduću godinu je najavio javne pozive grada za potpore ugostiteljima za zelenu tranziciju i širenje ponude.

Robert Pende iz Ministarstva turizma i sporta istaknuo je da petina turista u Hrvatsku dolazi zbog gastronomske ponude te da sektor koji donosi 20 posto BDP-a zaslužuje svu pažnju i potpore. Ugostiteljima je zahvalila i direktorica Turističke zajednice grad Zagreba (TZGZ) Martina Bienenfeld, poručivši im da im je TZGZ partner.

23.10.2024., Zagreb - U organizaciji Udruzenja ugostitelja Zagreb i Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb u Hotelu Esplanade odrzan je 16. Forum zagrebackih ugostitelja. zamjenik gradonacelnika Zagreba Luka Korlaet. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ne ide bez stranih radnika

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ante Lončar rekao je da je trenutno na zavodu oko osam tisuća nezaposlenih za ugostiteljska zanimanja jer je završila sezona na moru, ali da se stalno nastoji aktivirati domaću radnu snagu uz razne mjere.

Na Forumu se čulo i da je ove godine od 158 tisuća dozvola za boravak i rad stranaca 48 tisuća izdano za turizam i ugostiteljstvo, kao i da se puno očekuje i od izmjena zakona o strancima. Luka Čirko iz Ministarstva rada najavio je mogućnost produženja trajanja postojećih radnih dozvola strancima sa sadašnje jedne na tri godine.

Također bi se uvelo da poslodavci moraju imati najmanje jednog zaposlenog hrvatskog državljanina na bar godinu dana, a ne na šest mjeseci kao sada, a više će se provjeravati i kompetencije stranaca koji žele raditi u Hrvatskoj, jer bez njih, po ocjeni samih ugostitelja, "hrvatsko gospodarstvo više neće moći".

Ugostitelji su pozvali na primjeren i korektan odnos prema stranim radnicima. Smatraju da će se na domaćem tržištu rada teško pojaviti dovoljno radnika te su pozvali na popularizaciju ugostiteljstva među djecom. Učenici ugostiteljske škole iz Zagreba koji su posluživali na Forumu, na upit Hine su kazali da im je u školi dobro i da vole to za što se školuju, ali i da imaju malo prakse te ih većina razmišljaju o odlasku iz zemlje.

Priznanja prvi put samo ženama

Forum je tradicionalno završio podjelom priznanja zaslužnim ugostiteljima u Zagrebu, koja su ove godine prvi put dobile samo žene, za doprinos i uspjeh u industriji. Priznanje Ugostiteljska tradicija za očuvanje i nastavak dugogodišnje obiteljske tradicije dobila je Daniela Gajski, a Ana Grgić Tomić za cheficu vrhunske gastronomije, inovativni pristup i strastveni rad.

Priznanje Menadžerica u ugostiteljstvu dobila je Ana Lisak, za razvoj ugostiteljstva Žakline Troskot, za promociju ugostiteljske struke Karin Mimica, a priznanje za 30 godina izvrsnosti i kvalitete u ugostiteljstvu Ljerka Nauković.

VIDEO Novi prosvjed ispred škole: Ravnatelj podnio ostavku, roditelji su mu poručili da se vrati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije