SKUPŠTINA

Prostorni plan usvojen bez glasovanja oporbe

23.05.2003.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Oporba u Gradskoj skupštini napustila je jučer sjednicu kada je trebalo glasovati o usvajanju promjena Prostornog plana Zagreba u nadi da neće biti dovoljno zastupnika za njihovo prihvaćanje. Koalicija SDP-HNS je ipak imala dovoljno zastupnika, pa je unatoč protivljenju oporbe u raspravi ispalo da je plan s minimalnim brojem od 26 glasova donesen jednoglasno.

Za svoj izlazak sa sjednice oporbenjaci su nabrojali niz razloga. Kažimir Varda (HB) je najavio i da će tražiti ocjenu ustavnosti od Ustavnog suda jer promjene plana nisu donesene u skladu sa Zakonom o planiranju.

- Trebali su biti ucrtani planovi posebnih obilježja rijeke Save, što nije učinjeno. Ministarstvo zaštite okoliša je uvjetovalo ucrtavanje tih planova za suglasnost, a onda je ona stigla iako planovi nisu ucrtani. Iz ministarstva stižu optužbe da smo nesposobni. Osim toga, na vodozaštitnom području se planiraju golf tereni za čije održavanje treba golema količina hebricida - objasnio je Varda zašto će HB ići do Ustavnog suda.

Njegov stranački kolega Radoslav Dumančić optužio je ministra Radomira Čačića da "vrijeđa Skupštinu" jer je raspisao urbanističko-arhitektonski natječaj za područje bivše svinjogojske farme u Sesvetama iako postojeći dokumenti tamo ne dopuštaju gradnju, a novi GUP nije donesen.

Iako je prijedlog Plana izlagao novopečeni član Poglavarstva Mislav Žagar, na argumente oporbe odgovorila je Jadranka Veselić-Bruvo iz Zavoda za planiranje. Obrazložila je da planovi posebnih obilježja rijeke Save u koje pripadaju hidroelektrane Podsused i Drenje nisu u ovom planu nego Županijskom. Ministarstvo će, kaže Veselić, preuzeti koordinaciju između dva plana i provesti javnu raspravu.

- Hoće li se graditi u Sesvetama, određuje GUP, a Ministarstvo zaštite okoliša je izdalo lokacijsku dozvolu za golf teren. Sve je po zakonu - zaključila je.

U raspravi o prihvaćanju Izvješća o stanju gradske imovine Tomislav Jelić (HB) optužio je Srećka Ferenčaka i Milana Bandića za povezanost s dodjelom gradskih prostora "podobnima".

- Otkrili smo da se pet gradskih prostora, od kojih su neki u strogom centru, iznajmljuje tako da se Gradu plaća 6700 kuna mjesečno, a tvrtki Omicron Commerc dvije i pol tisuće eura. Vlasnik tvrtke je šogor Stjepana Mesića, pa Fernečak stoji iza toga - tvrdi Jelić.

Za useljenje Belot kluba Velebit u prostorije od 160 četvornih metara na Trgu bana Jelačića po najamnini od dvije kune Jelić je optužio Bandića.

Ro. Kovačević, I. Pandžić

Pogledajte na vecernji.hr