ZABAVA POČINJE

Školski praznici uz "Divlje ljeto" i "Genijalce iz prošlosti": Otkrivamo gdje u metropoli i okolici đaci mogu provoditi slobodne dane

Foto: Prorsus komunikacije
storyeditor/2024-06-24/PXL_020616_13106384.jpg
storyeditor/2024-06-24/PXL_280515_10775722.jpg
Foto: Prorsus komunikacije
25.06.2024.
u 12:11
Odmorko, zoološki vrt ili edukativne radionice. U sklopu tradicionalnog sportskog programa, klinci mogu uživati na bazenima, nerijetki će se družiti sa stanarima maksimirskog zvjerinjaka, a Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad organizira ciklus posvećen izumiteljima i istraživačima.
Pogledaj originalni članak

Počeli su školski praznici, koji su i idealno vrijeme za đake da slobodno vrijeme ispune raznim aktivnostima te razvijaju svoje interese. Osim što su zabavne, edukativne, kreativne, filmske i sportske radionice pomažu u stjecanju znanja i vještina, a kako bismo školarcima olakšali odabir, provjerili smo što kulturni centri, udruge, muzeji... u metropoli i okolici ovoga ljeta nude.

Plivanje, tenis, atletika

Prije ili poslije odlaska na more učenici mogu uživati na bazenima Utrina, Iver, Svetice, Jelkovec, Šalata i Mladost. Sve radionice odvijaju se u sklopu programa "Odmorko" koji tradicionalno organizira gradski Školski športski savez, a traje sve do 30. kolovoza. U ponudi su i sportovi poput skvoša, triatlona, ragbija, sportskog penjanja i orijentacijskog trčanja, a djeca se mogu okušati i u tenisu, atletici, rukometu, odbojci na pijesku...

Vožnja kanuom i robotika

Jednotjedni kamp s bogatim sadržajem nudi Dječja sportska škola Balonko u više termina tijekom cijelog ljeta. U svakom su organizirane kreativne radionice i igranje društvenih igara, ali i tri izleta za kojih će djeca, među ostalim, posjetiti rudnik Zrinski, Medvednicu, Gornji grad, Muzej čokolade, pa čak i Tuheljske Toplice. Program uključuje brojne sportske aktivnosti kao što su mačevanje, vožnja kanuom, kuglanje, nogomet, stolni tenis, streličarstvo, boćanje, odbojka, frizbi, badminton i golf, a klinci mogu sudjelovati i u zmajarenju te radionicama robotike.

VEZANI ČLANCI:

sajam svega i ničega

Omiljeni buvljak koji preporučuje i Guardian: Može se pronaći sve od igle do autodijelova, a obavezno je jedno pravilo

Stara odjeća i obuća, nakit, aparati, autodijelovi, časopisi s golišavim djevojkama, svijećnjaci, vaze, vrčevi i nogometni dresovi izloženi na najlonima prostrtim po prašini, slika je koja može dočarati izgled ovog hrama cjenkanja na kojem se nudi, reklo bi se, 'od igle do lokomotive'. Legenda kaže da ako se dobro kopa može se pronaći i Chanel torbica.

Avantura u ZOO-u

Zoološki vrt klincima omogućuje da uče o raznolikosti životinjskog svijeta tijekom petodnevna programa "Divlje ljeto". Namijenjen je đacima od završenog drugog do šestog razreda, održava se do kraja kolovoza po grupama od 10 do 24 učenika, a upoznavanje s načinom rada Zoološkog vrta i njegovim stanarima, pripravljanje poslastica za životinje, učenje o zaštiti prirode, sudjelovanje u ZOO laboratoriju te kreativnim i edukativnim igrama samo su neke od predviđenih aktivnosti.

Biciklizam i planinarenje

S ciljem razvoja motoričkih sposobnosti i poticanja na provođenje vremena u prirodi za djecu od šest do 14 godina organizira se Outdoor camp Sljeme. Naglasak je na brdskome biciklizmu čiji su poligoni prilagođeni dobi i sposobnosti polaznika, a sva je oprema osigurana. Dječji avanturistički duh zasigurno će probuditi i škola planinarenja i penjanja ili tečaj orijentacijskog kretanja i trčanja, a pruža se i prilika za vožnju zip-lineom, kao i nezaboravno iskustvo spavanja u šatorima pod zvijezdama.

Kreativci u Travnom

Kulturni centar Travno od 2. do 5. srpnja priređuje radionice na kojima će djeca moći pokazati svoj umjetnički talent. Među njima je i tečaj šivanja na kojem će se izrađivati trake za kosu i cvjetni topići od likre, ali i radionica nazvana "Tri ptice prijateljice" na kojoj će polaznici kreirati štapne lutke s motivima papige, sove i rode. Zainteresirani se također mogu upoznati s osnovama sviranja gitare ili se pridružiti radionici izrade ljigavaca, a sudjelovanje je besplatno.

Animacija u muzejskom hladu

Ovaj je tjedan u ljetnome kampu Etnografskoga muzeja posvećen animaciji. Radionice koje se organiziraju u sklopu programa "U muzejskom hladu I" namijenjene su djeci od 10 do 14 godina, a osim što se na njima uči o procesu nastanka animiranoga filma, pod vodstvom producentice Maše Udovičić i više kustosice Anastazije Petrović sudionici će osmisliti i kreirati svoje djelo. Koristit će se tehnike stop motion i cut-out animacije, a inspiraciju za temu filma pronaći će u uzbudljivim pričama o Etnografskom muzeju.

VEZANI ČLANCI:

U ritmu i znanosti

Kvalitetno provesti slobodno vrijeme klinci mogu i u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, gdje se do 21. srpnja za djecu od šest do 14 godina organiziraju ljetni praznici "U ritmu i znanosti". Radionice su besplatne, a nude se, primjerice, "Znanost iza čiste vode" na kojoj će polaznici izrađivati i filtere te "Priča klice rotkvice" na kojoj će eksperimentima istraživati što je sve potrebno da izraste. Program uključuje i ciklus "Genijalci iz prošlosti" u kojemu će se baviti dostignućima slavnih znanstvenika, izumitelja i istraživača Nikole Kopernika, Leonarda da Vincija, Marka Pola i Nikole Tesle.

Gluma i lutkarstvo

Ljetne radionice glume, lutkarstva i plesa za djecu na repertoaru su kazališta Mala scena. Provode se u dvije skupine, ovisno o dobi, a obuhvaćaju i grupni i individualni pristup kako bi u pet radnih dana polaznici stekli što više znanja i vještina. Uz profesionalne glumce, plesače i animatore, skupine će raditi na svojim predstavama te izrađivati različite vrste lutaka.

Hokus-pokus u Gorici

Besplatne radionice za učenike od prvog do osmog razreda, a i jedna za predškolce, nude se u Centru za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica. Bilo da se želi zabaviti, upoznati nove prijatelje, pokazati svoje vještine ili naučiti neke nove, svatko u programu može pronaći nešto za sebe jer su na popisu likovna i dramska radionica, "Hobby art", "Hokus pokus", igre na otvorenom te "Ljetni mindfulness".

Kamp na ranču

Đaci avanturisti mogu se pridružiti i ljetnome kampu na JK Western Ranchu u Dugom Selu. Uz boravak u prirodi, jahanje te učenje o konjičkom sportu, brinut će se o životinjama na ranču, ponajviše o konjima, a u ponudi je nekoliko termina. Moguće je priključiti se vikend-kampu ili tjednoj verziji.

VIDEO: Vatreni se gledaju na INmusic festivalu

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.