'To je novčana pomoć'

Tomašević o rezanju mjere roditelj odgojitelj: Morali smo prekinuti taj začarani krug

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Tomašević o rezanju mjere roditelj odgojitelj: Morali smo prekinuti taj začarani krug
10.12.2021.
u 19:07
Sjest ćemo s novim predsjednikom ili predsjednicom Uprave ZET-a, napraviti analizu stanja u ZET-u i vidjeti što napraviti oko korekcije cijena - odgovorio je oko eventualnih povećanja cijena u narednom razdoblju.
Pogledaj originalni članak

Gradonačelnik Tomislav Tomašević večeras je gostovao na N1 televiziji i komentirao donošenje izmijenjene mjere roditelj-odgojitelj. Podsjetimo, ona je jučer na sjednici Gradske skupštine izglasana većinom glasova i to tek oko 22 sata, a njome se njihova naknada reže na 1000 kuna mjesečno. Novih prijava za naknadu nema još od rujna. Zbog najavljenih izmjena roditelji odgojitelji prosvjeduju već tjednima, a danas su najavili i tužbe prema Gradu, pa čak i postavljanje šatora ispred zgrade Gradske uprave. 

- Smanjuje se naknada, ali se s druge strane omogućuje se roditeljima odgojiteljima njima da mogu upisati vrtiće i zapošljavati se. To je neka revizija mjere. Neka prava koja dosad nisu imali će sad imati. Katastrofalna je mjera, čak je i protuustavno da se zabrani rad i upise u vrtiće - obrazložio je Tomašević, koji dodaje da se ne boji niti tužbi, niti šatora. 

- Njihova prava se ne temelje na zakonu, nego na odluci, to je novčana pomoć. U zadnjih pet godina na mjeru je otišlo milijardu i 800 milijuna, a 15 puta manje na vrtiće. Mi želimo svakom djetetu osigurati kvalitetan i pristupačan smještaj u vrtić - objasnio je, no na upit novinara nije odgovorio da će garantirati da će svako dijete od jeseni imati svoje mjesto, već da se iz proračuna izdvojilo da se to omogući. 

- Za prenamjenu tih prostora za vrtiće predviđeno je bilo prvo 15 milijuna kuna, a SDP-ov amandman je digao to za još 10 milijuna. Ukupno 75 milijuna je u proračunu za vrtiće. Gradi se još osam vrtić u godini nakon. Situacija je takva da smo morali prekinuti taj začarani krug. Neće nam se to obiti o glavu i neće se dogoditi da će zbog izmjene mjere bez mjesta u vrtićima ostati roditelji s manje od troje djece zbog prednosti u upisima. 

Komentirao je i pitanje obnove, pa objasnio zašto u Zagrebu nema još niti jedne zamjenske kuće. A to je zato jer nema odluka.

- Nas to isto frustrira. Mi stavili za proračun za sljedeću godinu 160 milijuna kuna, jer očekujemo da će obnova konačno krenuti nakon novog Zakona o obnovi. Ali zn se da obnovu vodi ministarstvo. Napravili smo sve da pomognemo institucijama provjeravajući katastar i druge evidencije – kaže. Odgovarao je i na pitanja povećanja cijena za građane, prvenstveno u prijevozu, a onda i za druge komunalne naknade. 

- Sjest ćemo s novim predsjednikom ili predsjednicom Uprave ZET-a, napraviti analizu stanja u ZET-u i vidjeti što napraviti oko korekcije cijena. Treba modificirati sustav pokaza i pojedinačnih karata. Treba napraviti i cjenovni model za žičaru, jer se nadamo da će se uskoro otvoriti. Što se tiče Holdinga, idemo na to da oni koji odvajaju, da za njih usluga ne poskupi, a da poskupi za one koji odvajaju. To su kompleksni modeli, i drugi veliki gradovi u HR idu po najjednostavnijem modelu, broju ukućana. Problem su višestambene zgrade. Pokušavamo naći neke tehnološke modele gdje će to biti donekle olakšano - rekao je gradonačelnik. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

MA
marta22
20:01 10.12.2021.

Mislim da među majkama odgojiteljicama nema onih s plaćom iznad 10.000. Uglavnom su to žene koje će, kad budu prisiljene raditi, biti na slabo plaćenim radnim mjestima, raditi subotom, nedjeljom do kasno navečer kad ne rade vrtići, boravci .......Naravno da nemaju novaca platiti nekoga tko će im čuvati djecu. Jeste se pitali što će biti s tom djecom, tko će ih odgajati?

ZN
znase
21:11 10.12.2021.

Tako je. Prekini taj začarani krug. A kreni od svojih šarenih udruga na primjer…

Avatar kastanjer2
kastanjer2
19:47 10.12.2021.

Pljušte udari na financije Zagrepčana. Dobili ste što ste tražili.