POČELA OBNOVA OŠ DRAGUTINA DOMJANIĆA U ZELINI

U energetsku obnovu u Zagrebačkoj županiji ulaže se 17,5 milijuna eura

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL
U energetsku obnovu u Zagrebačkoj županiji ulaže se 17,5 milijuna eura
16.10.2024.
u 14:00
Obnovit će se i ispostave domova zdravlja u Ivanić-Gradu i Samoboru te županijske upravne zgrade u Ivanić-Gradu. Za te investicije osigurano je bespovratnih 7,6 milijuna eura, rekao je
Pogledaj originalni članak

Počela je energetska obnova Osnovne škole Dragutina Domjanića sa sportskom dvoranom u Svetom Ivanu Zelini. Sufinancirana je sredstvima Europske unije te će na godišnjoj razini za više od 50 posto smanjiti potrošnja energije za grijanje, a za više od 90 posto emisija ugljičnog dioksida. Vrijednost obnove je 5 milijuna eura. Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti bespovratno je dobiveno 2,51 milijun eura, a 2,49 milijuna eura osigurala je Zagrebačka županija, osnivač škole, priopćio je u srijedu Media press Zagrebački prsten. 

Vanjski zidovi škole i dvorane bit će toplinski izolirani mineralnom vunom, a toplinski će se izolirati i stropovi prema negrijanom prostoru tavana, podovi prema negrijanom prostoru podruma, te kosi i ravni krovovi na obje zgrade. Aluminijskom stolarijom zamijenit će se postojeća stolarija školske-sportske dvorane te manji dio stolarije na zgradi škole.

Mijenja se i sustav grijanja. Plinske kotlove zamijenit će dizalice topline zrak-voda i voda-voda. Na postojeće radijatore postavit će se termostatski ventili. U prostorije škole ugradit će se sustav mehaničke ventilacije s rekuperatorima i vodenim grijačima, dok će se u dvoranu ugraditi oprema za hidraulično uravnoteženje sustava grijanja, postaviti nove klimakomore i ugraditi solarni sustav za pripremu tople vode.

POVEZANI ČLANCI:

Na krovove obje zgrade postavit će se sunčana elektrana. Postojeća neučinkovita rasvjetna tijela zamijenit će se LED rasvjetom. Završetkom energetske obnove će zgrade škole i sportske dvorane iz energetskog razreda F prijeći u energetski razred C.

Osigurat će se i bolja pristupačnost škole osobama s invaliditetom, uz unutarnja stubišta škole postavit će se kose podizne platforme te vertikalno podizne platforme za povezivanje prizemlja i prvoga kata. Također, interijer zgrade dobit će elemente urbane opreme i punionicu za električna vozila.

Školu i dvoranu obišao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je izrazio zadovoljstvo što je krenuo 17,5 milijuna eura vrijedan novi ciklus energetskih obnova na području Zagrebačke županije, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Najavio je energetsku obnovu još jedne škole u Svetom Ivanu Zelini te jedne škole u Ivanić-Gradu. Obnovit će se i ispostave domova zdravlja u Ivanić-Gradu i Samoboru te županijske upravne zgrade u Ivanić-Gradu. Za te investicije osigurano je bespovratnih 7,6 milijuna eura, rekao je

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.