Najbolju vrstu govedine na svijetu u petak, 1. ožujka od 20 sati bit će moguće kušati na poznatoj zagrebačkoj gastro lokaciji u režiji gastro stručnjaka i chefova Takenoko restorana koji će prezentirati način pripreme i uzgoja najpoznatije vrste govedine. Posebnost ove kobe večeri je i dolazak Seido Hirooka, vlasnika farme s koje dolazi govedina koju će posjetitelji moći kušati u Takenoku.
Tajima je jedna od podvrsta goveda koje se u engleskoj terminologiji zove Japanese Black. Sva je Kobe govedina Wagyu, ali naziv Kobe nosi samo ona koja potječe od japanskog crnog goveda, sorte Tajima, a kompletna se proizvodnja, od samog začeća, teljenja pa do klanja odvijala u pokrajini Hyogo, koje je Kobe glavni grad.
Wagyu u prijevodu znači japanska krava ili japansko govedo, a odnosi se na četiri pasmine japanskih goveda, od kojih japansko crno govedo sa svojim sortama, zauzima 90% proizvodnje, genetski predisponiranih da daju meso koje sadrži daleko veći postotak omega-3 i omega-6 masnih kiselina, nego što je to slučaj kod običnih goveda.
VEZANI ČLANCI:
Kobe večera započinje carpacciom od kobea s čipsom od riže i cvijetom soli. Uz carpaccio će se točiti sake Fukuju eco zero junmai. Slijedi tartar od kobea sa hrskavom sushi rižom i sakeom Fukuju junmaiginjo, pa jakovske kapice s kobeom i teryakijem sa sakeom Fukuju daiginjo. Naposljetku, uz steak kobea na robata roštilju točit će se klasični, moćni Gajin chardonnay Rossj-Bass. Večera završava kolačem od yuzua, jedinim slijedom bez kobe govedine, uz koji će se servirati tokajac Oremus iz kasne
berbe.
Takenoko je godinama usavršavao svoje poslovanje i dosljednost u kvaliteti, profilirao se u sam vrh zagrebačke restoranske scene postavši tako svojevrsnim gradskim fenomenom. Upravo večerom čiji će svi slijedovi sadržavati vrhunsku kobe govedinu, Takenoko postavlja visoke standarde gastronomske ponude, a cijena Kobe menu-a je 240 eura po osobi.
VIDEO: Najbolje su krafne 'kao bakine', a šmekaju i one s limunom i paprom