LOTUS ESPRIT

Auto-podmornica Jamesa Bonda ovo ljeto ide na aukciju

lotus esprit
Foto: Screenshot YouTube
1/2
28.06.2013.
u 19:41

Vozilo bazirano na Lotusu Esprit bilo je jedna od glavnih atrakcija filma "Špijun koji me volio" iz 1977. godine

Legendarna auto-podmornica Jamesa Bonda iz filma "Špijun koji me volio" pojavit će se na aukciji kuće RM Auctions u Londonu 8. i 9. rujna.

Vozilo izrađeno na temelju Lotusa Esprit prve serije zbog svoje karakterističnosti ima posebno mjesto u srcima mnogih obožavatelja filmova o britanskom špijunu. Na snimanju filma iz 1977. godine na Bahamima bio je poznat kao "Wet Nellie", a vozio ga je umirovljeni američki marinac Don Griffin.

Iako aukcijski primjerak nije jedini Esprit kojim se koristilo tijekom snimanja filma, najviše se pojavljivao na ekranu te je jedini koji je bio pretvoren u potpuno funkcionalnu podmornicu. Konverzija je tada stajala više od 100 tisuća dolara, što bi danas bilo gotovo pola milijuna dolara.

Nakon snimanja scena pod vodom automobil je prevezen u Long Island, gdje je bio uskladišten deset godina. Zbog neplaćanja skladištarine završio je na aukciji 1989. godine, a sudionici nisu imali pojma da licitiraju za slavni Bondov automobil, koji je zbog toga na kraju prodan za mali iznos. Od tada pa do danas povremeno je bio izlagan, no uglavnom je bio skriven od pogleda znatiželjnika.

>> Ma kakvi ćevapi, kakvo pivo, James Bond se vraća martiniju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije