Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 212
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RABLJENI AUTI

Boja je ipak bitna: Teško da biste pogodili koje su boje automobili koji u Hrvatskoj prijeđu najviše kilometara

07.06.2024.
u 15:00

Poznato je da najviše kilometara prevale automobili s dizelskim motorima. Međutim, istraživanje je također pokazalo da boja vozila utječe na to koliko se često ti automobili koriste. Najmanje se voze crveni automobili

Da vas pitaju koje su boje automobili koji u prosjeku u Hrvatskoj prijeđu najviše kilometara, sigurno biste odgovorili da su to srebrni ili sivi auti. Jer, takvih je na cestama najviše, pa logika kaže da bi oni trebali prednjačiti i na popisu onih s najvećom kilometražom. I, pogriješili biste, pokazuje istraživanje carVerticala, tvrtke za obradu podataka o automobilima. Istraživanje je provedeno u 15 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, a otkrilo je poveznicu između boje automobila i njegove kilometraže. Iako monokromatske boje poput bijele, sive i crne dominiraju tržištem polovnih vozila, automobili ovih boja – pokazalo se - ne koriste se nužno za duga putovanja. Među svim vozilima provjerenim na carVerticalu u Hrvatskoj, zeleni automobili imali su najveću prosječnu kilometražu – 140.674 km. Slijede ih automobili crne (130.738 km) i sive boje (127.861 km). Često su zelene boje vrhunski ili luksuzni automobili koji su bolji za duža dnevna putovanja, posebno izvan grada. Automobili crne boje također zauzimaju značajan dio tržišta, a iako sama boja nije praktična, i dalje je cijenjena među različitim tipovima vozača. Siva je jedna od najpopularnijih boja koja se primjenjuje na bilo koji automobil, od modela segmenta A ili B do skupih luksuznih vozila. Mnogi ju također smatraju najpraktičnijom bojom koja se koristi u zemljama s različitim klimatskim uvjetima. "Najviše kilometara prođu automobili s dizelskim motorima. Međutim, naše je istraživanje također pokazalo da boja vozila utječe na to koliko se često ti automobili koriste", kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i voditelj komunikacija u carVerticalu.

Crveni automobili imaju najmanju prosječnu kilometražu – 115.757 km. Plava (117.159 km) i srebrna (121.230 km) vozila također naprave manje kilometara. Zašto? Crvena je relativno rijetka boja među automobilima, a često su te boje vozila koja su više usmjerena na entuzijaste. Crvena je popularan izbor za kabriolete, roadstere i coupe modele, a takvi se automobili rijetko koriste toliko često kao karavani ili SUV-ovi. Iako su plavi i srebrni automobili u drugim državama u kojima je provedeno istraživanje imali veću kilometražu, u Hrvatskoj je situacija baš suprotna. „Kupci rabljenih automobila nisu toliko izbirljivi oko boje vozila u usporedbi s ljudima koji kupuju nove automobile. Međutim, neki su kupci usredotočeni na boju vozila i manje pažnje posvećuju stanju automobila. To nije najbolji pristup jer loše održavani auti mogu izgledati dobro izvana, ali njihovo posjedovanje i održavanje može biti skupo. Stanje vozila i povijesni podatci trebali bi više utjecati na odluku kupca nego boja ili vizualna privlačnost”, napominje Buzelis.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije