STRUJA UZ SEINU

Električna revolucija krenula je iz Pariza!

Ford
Foto: AFP
1/5
30.09.2010.
u 16:57

Pariz Auto Show vrata je otvorio novinarima, a od subote će biti otvoren za posjetitelje. U Parizu je premijerno izloženo 100 novih automobila, a gotovo svi proizvođači imaju i električne modele.

Električni automobili spremni za izlazak u promet današnjice preplavili su izložbene hale najnovijeg izdanja međunarodnog salona automobila u Parizu. Najvažniji  ovogodišnji salon danas je vrata otvorio novinarima, a od subote se otvara i za posjetitelje, koji će ga moći razgledati do 17. listopada. Oko 300 proizvođača iz 20 zemalja za Pariz je najavilo 100 premijernih predstavljanja novih automobila - što serijskih izvedbi, što konceptnih modela koji (još) ne idu u proizvodnju. No, znakovito je da u Parizu gotovo i nema proizvođača koji nije pripremio električno vozilo.

Napredniji su izložili automobile na potpuno električan pogon, dio proizvođača drži se hibrida odnosno kombinacije benzinskog ili dizelskog motora s električnim agregatom. Oni sramežljiviji elektropogon za sada su smjestili u konceptne modele, no očito je - struja nam kuca na vrata automobila. Konkretno, Peugeotov Ion već je u prodaji s cijenom od 33.000 eura plus PDV. Nissan Leaf prodaje se po cijeni od 30.000 eura. Renault sredinom iduće godine u prodaju diljem Europe pušta svoju gamu električnih vozila, gdje će, primjerice, električni Renault Fluence stajati oko 26.000 eura, a Kangoo Express ZE oko 20.000 eura. Struja ulazi i u Sab 9-3, Volvo C30, Infiniti M35, Hondu Jazz... Čak i supersportski automobil Fisker Karma - uz jedan turbobenzinac - pogone dva elektromotora od 408 konjskih snaga. Gotovo sve izložene koncepte također pogone elektromotori. Poruka Pariza je jasna - vrijeme je za elektrifikaciju prometne današnjice.

Od ovogodišnjeg se Pariza očekuje i novi rekord posjećenosti. Prošlo izdanje pariškog salona, održano 2008. godine, vidjelo je do tada rekordnih 1,432.972 posjetitelja. Tadašnji je salon, međutim, premijerama bio upola slabiji od ovogodišnjega, kriza je puhala autoindustriji za vrat. Danas autoindustrija na mnogim svjetskim tržištima izlazi iz krize pa su se proizvođači potrudili predstaviti se u što boljem svjetlu. Osim električnih automobila i hibrida, pod reflektorima Pariza izloženi su mnogi važni  '‘klasični'’ modeli, poput novih modela VW Passata, Citroena C4, Forda Focusa, Nissan Micre, Mazde 2, Audija A1 i A7, BMW-a X3 i Serije 6, Mercedesa CLS-a, Volva V60, Seat Alhambre, Renault Latitudea, Peugeota 508, Chevrolet Orlanda, Hyundaija ix20...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije