Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOK ČEKAMO DOMAĆE

FOTO Isplati li se kupiti jagode iz uvoza? Tržnice i trgovine su ih pune, testirali smo koje su najbolje

Zagreb: Test jagoda
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/20
08.03.2024.
u 08:00

Četiri vrste jagoda, svake od njih razlikuju se cijenom, podrijetlom, izgledom, okusom i mirisom. Koje vrijedi kupiti ponovno?

Pravo proljeće još nije ni stiglo, a mi posljednjih dana već i na lokalnim tržnicama imamo priliku vidjeti ni manje ni više nego jagode. Naravno, ne radi se ovdje o onima hrvatskih poljoprivrednika, na to još valja pričekati, ali smo svejedno htjeli provjeriti isplati li se kupovati jagode naših europskih susjeda.Tako smo ih pronašli u tri trgovačka lanca - Konzumu, Kauflandu i Lidlu, a nismo propustili ni one s tržnice, u ovom slučaju u zagrebačkom Španskom, pa onda sve to na kraju i testirali u sklopu rubrike Barkod.

Jagode koje ovih dana imamo prilike vidjeti na policama i štandovima mahom su iz Španjolske, no Konzum je svoje pak uvezao iz Grčke. Naših pet ispitivača tako je kušalo četiri vrste jagoda, a ovo testiranje utoliko smo odlučili ''zapapriti'' tako što nismo otkrili gdje su jagode kupljene. No, razbit ćemo ''napetost'' u ovom slučaju i otkriti kako su, dovoljno zanimljivo, i u ovom slučaju pobijedile one s tržnice. 

Zagreb: Test jagoda
1/20

Ovako je to izgledalo na našem testiranju, a i vas izazivamo da u galeriji probate pogoditi koje su jagode otkud. U svakom slučaju, evo naših dojmova

Jagode s tržnice

Svježe ubrane sa španjolskih polja, ove jagode s tržnice u Španskom koštale su tri eura, a njihova mjerica bila je zapravo impresivna, čak 750 grama. Sasvim solidne izgledom i mirisom, naši ispitivači primijetili su i kako ove jagode imaju dobar okus. Dakako, primijetili su kako one ipak nisu za mjeriti se s onim domaćima, no veliki plus u ovom slučaju je bio i kako nijedna jagoda nije bila bačena zbog trulosti. 

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

- Ukusne su i mekane, ali ne previše. Ponovno bih kupila - mišljenja je naša ispitivačica, dok su im neki ispitivači ipak zamjerili da nisu dovoljno slatke. Barem ne onoliko koliko su naše domaće. 

- Osim mirisa, ove jagode imaju i okus. Očito je da su baš ove s placa, i izgledaju najbolje. Svježe su, kao da su tek ubrane - objasnila je naša druga ispitivačica.

Jagode iz Konzuma

Ove grčke jagode nešto su niže cijene, dva eura, no zato im je i mjerica puno manja - tek 250 grama. Tijekom našeg testiranja sve su ''planule'', što možda i pokazuje da se sa svega desetak jagoda ne može puno toga napraviti, pogotovo uzimajući u obzir da se poneka ipak trebala baciti, no naše ispitivače okusom su ipak zadivile. 

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

- Velike su ove jagode, imaju i blaži miris. I ove djeluju svježe, no okusom mi nisu toliko pune koliko su bile one s tržnice - komentirala je ispitivačica.

- Dobar je omjer slatkoće i kiseline te se tope u ustima, što je velik plus. Definitivno su favorit po okusu, jedino bi bilo bolje da su nešto manje - nadovezao se naš ispitivač. 

POVEZANI ČLANCI:

Jagode iz Lidla

Ove jagode s omjerom 500 grama naspram tri eura koliko su koštale našle su se na sredini, u usporedbi s ostalim ranijim jagodama koje smo spomenuli. I ove su uvezene iz Španjolske, pa smo mislili da će im okus biti sličan onima s tržnice, no to nije bio slučaj. Osim što smo im zamjerili što je bilo trulih, ispitivači nisu bili ni oduševljeni okusom ni mirisom.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

- Izgledom se nisu proslavile, a nemaju ni miris. Od okusa osjećam samo kiselo - komentirala je naša ispitivačica, a uz to su ispitivači mišljenja da im niti tekstura nije bajna. 

- Izgledaju nezrelo i nemaju dobru teksturu. Na mjestima su kao kamen, a na drugima kao kaša - kazao je ispitivač.

Jagode iz Kauflanda

Ovaj trgovački lanac odlučio se na istu strategiju - uvezene jagode iz Španjolske na mjericu od 500 grama koštale su također tri eura. No, naši ispitivači u ovom su slučaju bili nešto više blagonakloni pa su komentirali kako ove i imaju miris karakterističan jagodama. A okus?

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

- Daleko su najtvrđe, treba se dobro prožvakati, ali imaju dobar okus. Fino se osjeti i slatkoća i kiselina, ali su totalno nepraktične za žvakanje - komentirao je naš ispitivač. Može im se zamjeriti da je i u ovom slučaju bilo trulih jagoda u mjerici.

- Kupila bih po mirisu, ali su pretvrde. Ipak, slađe su za nijansu - kaže naša ispitivačica. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije