Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Test friteze na vrući zrak

Nakon što zbog zdravlja moram paziti što jedem, nakon "sto godina" uživao sam u pommes fritesu i prženom mesu

Test friteze
Foto: Dario Markas
1/20
21.06.2024.
u 09:49

Za nas koji moramo paziti na prehranu, friteza na vrući zrak pokazala se kao super stvar jer tako zasigurno jedemo zdravije. Kada pratite makro vrijednost namirnica, ne možete uklopiti pohanu piletinu ili pommes frites u dnevni meni, a kada se to priprema u ovakvoj fritezi može se i to konzumirati bez problema.

Supruga i ja smo oko naših 40-ih godina završili na tabletama za tlak s problemima koji su očigledno rezultat naših životnih navika s malo fizičke aktivnosti i mnogo stresa te je prvo supruga odlučila to presjeći odlaskom u teretanu pa onda i ja za njom. Dvije godine poslije još uvijek smo u teretani i puno zdravije živimo, morali smo kupiti manje brojeve odjeće i tlakovi su pod kontrolom, čak i njoj temperamentnoj Dalmatinki. Ili možda baš zato što jest temperamentna Dalmatinka. Ovaj dio o zdravom životu naravno da podrazumijeva i zdravu prehranu i da paziš na sve što unosiš u usta, pogotovo tako mora biti u mom slučaju jer sam imao puno veći višak kilograma, a praktički se nimalo nisam kretao. Kako sam znao reći, život se svodi na „garaža doma u zgradi – garaža na poslu – sjedenje cijeli dan u stolcu – garaža na poslu – garaža doma u zgradi – kauč“. Tako da se posljednjih godina gleda koliko na tanjuru ima proteina, umjerena količina ugljikohidrata, šećere se izbjegava maksimalno i teži se tome da u hrani bude što manje masti. E, zato što sada prakticiramo prehranu sa što manje masti počeli smo sve više primjećivati friteze na vrući zrak ili kako u narodu moderno kažemo – fryere. I osobni treneri u teretanama često znaju spomenuti te friteze i naletiš u raznim člancima sa savjetima da su super stvar, pa tako nisam htio propustiti priliku kada se pojavila mogućnost da testiramo jednu od friteza na vrući zrak sa Mall4me. Dosad u kućanstvu nismo imali fritezu na vrući zrak jer je supruga mislila da se u njima može pripremiti puno manje jela, a prilikom testiranja friteze, kao što ćete vidjeti u nastavku članka, pokušavali smo ubaciti u nju sve što nam je palo na pamet, a što obično imamo u našem kućanstvu. S Mall4me na test smo dobili fritezu HALO STEAM marke Breville snage 1700 W koja ima i steam fry tehnologiju, što ću uskoro podrobnije objasniti. Ovo je friteza s kapacitetom posude od sedam litara i sa šest unaprijed određenih postavki za kuhanje: krumpirići, piletina, povrće, odrezak, riba i grill (pečenje).

Foto: Dario Markas

Među stvarima koje smo pripremali ovih dana na testu su bila pileća krilca, kukuruz, kroketi, pureći ćevapi, kolutići od luka, batat, muffini, tortilla pizza te ona obična. I pommes frites naravno, kakav bi to bio test friteze da nismo radili pommes frites. Cijelu obitelj najviše je oduševio picek pečen u ovoj fritezi, a nekoliko puta ga je pripremala moja supruga Ivana. „Najviše mi se sviđa kod ove friteze, a kod drugih to nisam primijetila, to što ima posudu za vodu koju napunite i onda se para postupno otpušta uz zrak da se hrana ne isuši, da ne izgubi vlažnost. Piletina je ukusna zbog cijele te opcije s parom da se ne isuši, manje je masno meso i to mi je super ovdje“, rekla je Ivana. 

Jedno od iznenađenja testa bila je spoznaja da je vrlo jednostavno koristiti fritezu na vrući zrak, pa smo došli do toga da su si ručak pripremali i naši školarci Tonka (9) i Franko (12) i jedva su čekali da pripremaju još jedan obrok. „Pripremao sam pileća krilca, kukuruz i krokete, pureće ćevape i onion rings i batat. Pileća krilca su bila super pečena i bila su vrlo sočna. Kukuruz je bio taman pečen. To sam sve odredio intuitivno, primjerice kukuruz sam stavio na postavku roast od 12 minuta i 180 stupnjeva“, ispričao nam je Franko koji prije ovog testa stvarno nije bio neki veliki kuhar. Doduše, Franko obožava PRIPREMATI jaja na razne načine, omlete, kajgane, sve s jajima, ali sestra Tonka je ta koja više voli kuhati i radila je dosad kompleksnija jela. Dok je Franko pripremao ova spomenuta jela u fritezi, Tonka je pomagala i nadgledala vrijeme i pazila da ne propuste zvučni signal. Naravno, ova friteza na testu pušta zvučni signal kada je gotovo, ali i na polovici pripremanja da čovjek može protresti posudu s hranom ili da okrene ono što peče.

Franko je rekao da mu je sva hrana bila bolja nego uobičajeno pečena u pećnici, jednostavno sve mu je bilo sočnije, nije bilo tako masno i sve je bilo jako fino. Za prvi ručak trebalo je sveukupno pola sata do 40 minuta da sve pripremi, a radio je sve tri stvari posebno, ćevape, batat i kolutiće od luka. Kaže da su mu ćevapi bili najfiniji jer su ispali jako sočni. Toga dana kada je Franko pripremao ćevape, bio sam na poslu pa me zanimalo kako je to izgledalo, je li sve natrpao odjednom ili je morao složiti nekoliko tura ćevapa. Pripremio je oko kilu ćevapa u dvije ture, poslagao ih je u fritezi u redove i zatvorio i to je bilo to. Ispekao je ćevapa za četvero i još ih je ostalo za poslije te je još jednom naglasio kako su bili sočni i nimalo masni.

Foto: Dario Markas

Tonka je poznata kao obožavateljica pilećih krilaca pa me zanimalo kako su joj se svidjela krilca. Kazala je da su joj bila finija iz pećnice, ali da su dobra i ova, na što se moja žena uključila i rekla da je možda ona kriva jer je kupila drukčija krilca od onih koje je Tonka navikla do sada jesti iz pećnice, ta prijašnja iz pećnice bila su veća od ovih na testu. Naša najmlađa pripadnica obitelji je ustvrdila da su bila jednako pečena krilca kao iz pećnice, a najbolji joj je bio batat i to drugi koji smo pripremali za potrebe ovog testa. Svježi nije bio dovoljno hrskav, dok je onaj smrznuti ispao baš onakav kakvog volimo. Ja nisam neki obožavatelj krilaca pa mogu reći da su mi bila jednako dobra, ali očito ćemo test za ispravnu ocjenu krilaca morati ponoviti s onim krilcima koje Tonka najviše voli.

Pripremali smo i povrće, odnosno šparoge i tikvice na pari. Šparoge smo radili i na pari i na grill opciji te smo ustvrdili da povrće na pari ispadne baš savršeno, dok na grill opciji nije bilo toliko dobro. Ivana misli da je za grill opciju stavila previše minuta, očigledno ovdje treba pripremati hranu puno kraće nego što bi trebalo povrću na pravom grillu. Stavila je na osam minuta, a očito je pet do šest minuta pri grill opciji savršeno za povrće. Pommes frites ispao je odlično. Postoji program za njega te je za 25 minuta gotov pommes frites za četiri osobe

Od stvari koje nam nisu dobro ispale u fritezi navest ćemo proteinske muffine koje smo pripremali na steam air fry opciji i to se nije pokazalo kao dobra odluka  jer su ostali presočni i premokri iznutra nakon šest minuta te smo ih vratili još dvije minute samo na air fry i tada su se dobro ispekli pa smo naposljetku zaključili da muffine treba peći samo na air fry opciji, bez pare. Pohana piletina nam je ispala presuha, ali smo bili nadobudni i nismo stavili ni kap ulja. S cornflakesom i poprskano s malo ulja sigurno bi ispalo dobro.

Foto: Dario Markas

Pizza ispečena u fritezi nije tako dobra kao ona ispečena u pećnici, ali realno, onome koji doma u pećnici ne peče nikakve pizze i ova će mu biti bolja od onog komada iz neke rudimentarne pekare. Mi smo pizzu u ovoj fritezi išli peći iz fore, ali nema smisla da se četveročlana obitelj bavi time jer moraš četiri komada zasebno peći da se svi najedu. Kao što rekoh, samac koji ne radi tijesto bit će itekako zadovoljan i ovime. Za brzi obrok i tortilla pizzu je super i to smo svi već pripremali bilo za doručak ili za večeru. Vi koji niste na nekom režimu prehrane, možda se pitate koji vrag je tortilla pizza? Na raširenu tortillu poslažete sastojke za pizzu i to zapečete. Dijetalna pizza, tko voli, nek izvoli.

Supruga je uoči početka testa mislila da će biti  puno kompliciranije s ovom fritezom na vrući zrak, odnosno da se neće moći pripremiti dovoljno hrane odjednom za četveročlanu obitelj, što na kraju nije bilo tako, naprotiv. „Vrijeme pripreme puno je kraće nego obično pripremanje. Za piletinu u pećnici inače treba sat i pol, a u ovoj fritezi točno sat vremena i niti minutu dulje, ne trebaš ni otvarati, ni prelijevati, gledati je li se zapeklo ili nije. Kad se oglasi signal nakon sat vremena, samo otvoriš i savršeno je pečeno. Ne treba ni zagrijati pećnicu, samo staviš u hladno i odmah se ugrije. To ti uštedi sigurno dovoljno vremena“, kazala je Ivana pri kraju testiranja.  Kada smo kod uštede vremena super je stvar ovdje i to što nema puno ribanja. Na kraju korištenja poprska se posuda s malo deterdženta, ulije se malo tople vode i mekom stranom spužve prođe se po stijenkama i izlije voda. Treba samo minutu za čišćenje i ništa se ne lijepi.

Za nas koji moramo paziti na prehranu, friteza na vrući zrak pokazala se kao super stvar jer tako zasigurno jedemo zdravije. Kada pratite makro vrijednost namirnica, ne možete uklopiti pohanu piletinu ili pommes frites u dnevni meni, a kada se to priprema u ovakvoj fritezi može se i to konzumirati bez problema.

Tehničke karakteristike friteze na testu s Mall4me:

Breville HALO STEAM Friteza na vrući zrak VDF133x

– Steam crisp tehnologija: Koristi paru za kuhanje sočnog mesa i povrća, nakon čega slijedi funkcija prženja na zraku za hrskavi završetak.
– Svestrano kuhanje: prženje na zraku, kuhanje na pari, grilanje i postavka ponovnog zagrijavanja.
– STEAMFRY TEHNOLOGIJA: pametna opcija kuhanja koja spaja kuhanje na pari i prženje na zraku, izmjenjujući se tijekom kuhanja za savršene rezultate s ukusnom hrskavom vanjskom i mekom sredinom 6 unaprijed postavljenih postavki za kuhanje: krumpirići, piletina, povrće, odrezak, riba i pečenje.
– 7L kapacitet posude
– Spremnik za vodu od 1.4 lit.
– Mrežasta posuda za protok zraka i posuda za kapanje
– Cirkulacija zraka 360° i 99,5% manje ulja
– Štedi električnu energiju do 50% u usporedbi s pripremom hrane u pećnici
– Ugrađena funkcija STEAM CLEAN za lakše čišćenje, odvojiva košara i pladanj za prženje perivi u perilici posuđa
– Led kontrole – jednim dodirom za temperaturu i unaprijed postavljene načine kuhanja
– Snaga: 1700 W.

Foto: Promo

Komentara 2

TK
tkoznaa
10:10 21.06.2024.

Niti pola od ovoga ne odgovara stvarnosti. Pile izgori ili ako smanjimo duljinu trajanja pećenja je nepećeno oko kosti. Treba ga instranširati pa peći. Možete li zamisliti krumpir nakon sat vremena pečenja na vrlo visokim temperaturama. Sine moj nije to tako to je reklama za uređaj a nije označeno. Možda bi institucije na ovom reklamnom pisanju trebale poraditi. Molim ne brisati tekst jer sam napravio snimku zaslona. Ugodan vam pommes frites u dnevnom meniu.

NO
No1
13:27 22.06.2024.

Sve kaj je napisao vrijedi za konvekcijske pecnice sa staklenom zdjelom i poklopcem na kojem je grijac i ventilator. Ovo kaj je na slikama... ne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije