ZNANOST Znanstvena fantastika postaje stvarnost

Pametni pijesak i energetski štit

link_pijesak.jpg
import
05.05.2007.
u 19:01

Britanski znanstvenici razvijaju zanimljive nove tehnologije koje će olakšati svemirska istraživanja. Prva bi se mogla nazvati "pametni pijesak"  riječ je o roju tzv. nano sondi koje će lebdjeti u atmosferi i skupljati razne podatke.

Unutar svakog "zrna" nalazit će se računalni procesor omotan plastičnom folijom, a s promjenom oblika folije roj će moći mijenjati smjer i stvarati svakojake formacije. Koordinaciju pokreta omogućit će mu bežična komunikacija slična onoj s pomoću koje prijenosna računala "razgovaraju" s pristupnim točkama (AP).

Primarna uloga računalnog roja trebala bi biti istraživanje planeta poput Marsa, no već se špekulira i o vojnim aplikacijama.  Druga je tehnologija svoj uzor definitivno pronašla u popularnom serijalu Zvjezdane staze, jer joj je cilj napraviti energetske štitove za obranu astronauta i svemirskih brodova. No ne od napada zlih Klingonaca već od sunčevih solarnih vjetrova koji su izuzetno opasni izvan Zemljine magnetosfere.

Štit će s pomoću magnetiziranja okolnog prostora i ispuštanja plazme simulirati upravo Zemljin magnetni omotač, bez kojega bi život na planetu bio gotovo nemoguć. Oba su projekta pred svojom operativnom fazom te time još jednom dokazuju da su granice moderne tehnologije barem za sada  posve nevidljive!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije