tržište automobila

Registrirana dva Jaguara, pet Porschea i čak deset Lexusa

vw golf
Igor Kralj/PIXSELL
08.05.2013.
u 10:00

Najprodavanija marka sa 15,61 % udjela je Volkswagen, a najprodavaniji model u 2013. je njihov Golf

U travnju je prema podacima Promocije plus u Hrvatskoj registrirano 2813 automobila. To je 186 automobila više nego lanjskog travnja kao i 15 % više nego u ožujku ove godine što je sigurno pozitivan znak, ali cjelokupna godina je još uvijek u debelom minusu u odnosu na ionako lošu 2012.. U prvoj trećini 2013. godine prodano je 8850 automobila, što je 34 % manje nego u prva četiri mjeseca 2012. godine. Sada je prilično sigurno da će se ove godine registrirati manje od 30.000 automobila.

Relativno dobra prodaja je i rezultat približavanja turističke sezone, kada se registriraju mnogobrojni ren-a-car automobili, koji će se najesen opet naći u prodajnim salonima kao rabljeni godišnjaci.

Najveće iznenađenje je registracija 10 Lexusa, jer je u cijeloj prošloj godini registrirano samo 16 automobila tog luksuznog Toyotinog brenda. Registrirana su i dva Jaguara i pet Porschea. Očito, kupci skupljih i jačih automobila iskorištavaju aktualne trošarine jer bi takvi auti nakon 1.7. i primjene novih trošarina trebali znatno poskupjeti.

Najprodavanija marka je i dalje Volkswagen, koji je već stigao na 15,61 % tržišnog udjela. Na sigurnom drugom mjestu je Opel, a slijede Peugeot, Kia, Citroen, Renault, Hyundai, Škoda, Chevrolet, Audi, Ford, Toyota...

VW ima i najprodavaniji model – Golf. Ali, novi Golf VII je u travnju bio sa 169 registracija drugi najprodavaniji model u Hrvatskoj, iza bratskog Pola sa 210 registracija, koji je ukupno na trećem mjestu u 2013. godini. Drugo i četvrto mjesto najprodavanijih modela drži Opel. Druga je Astra s 416 registracija, a četvrta Insignia s 286 prodanih automobila. Ali, Insignia je tako visoko isljučivo zbog 175 registracija Taxi Cammea, koji je njima obnovio svoj vozni park. Među najprodavanijim modelima su i Renault Clio, Kia Sportage, Peugeot 208, Citroen C4, Hyundai i30 i ix35.

>> Prepolovilo se u odnosu na lani, VW i Golf i dalje najtraženiji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije