U PRAVE RUKE

Tvorac prvog PC-a dobitnik Turingove nagrade

Charles J. Tucker
10.03.2010.
u 16:35

Ovogodišnju Turingovu nagradu, "računalnog Nobela", dobio je Charles P. Thacker, koji je 1974. napravio Alto, prototip današnjeg osobnog računala. Thacker je tek drugi dobitnik te nagrade za hardver, a ne softver.

Nagrada nazvanu po Alanu Turingu, ocu računalstva i konstruktoru prvog računala (Colossus) kojim su u Drugome svjetskom ratu razbijane njemačke šifre, dodjeljuje se od 1966., a od 2007. uz nju se dobiva i ček na 250.000 dolara koji zajednički doniraju Intel i Google. Ovogodišnji tj. prošlogodišnji dobitnik jer se nagrada dodjeljuje godinu dana unatrag, 67-godišnji je Charles P. Thacker, danas zaposlen u istraživačkom odjelu Microsofta, koji je radeći u Xeroxovu PARC-u (Palo Alto Research Center) sastavio Alto, prvo računalo koje je imalo obilježje modernih osobnih računala – ekran poput televizora, grafičko korisničko sučelje i procesor za obradu teksta po sustavu WYSIWYG (what you see is what you get – što vidiš na ekranu, to i dobiješ).

Pored Alta, "praračunala" koje prvo bilo dovoljno kompaktno i jeftino da bi ga pojedinac mogao sebi priuštiti, Thacker je nagradu dobio i za zasluge u razvijanju etherneta i tablet PC-a. Dobitnik je rekao da je ugodno iznenađen najcjenjenijom nagradom za razvitak računarstva jer na nju nije računao, budući da se obično dodjeljuje zaslužnima za razvitak softvera, a ne hardvera; Thacker je tek drugi dobitnik te nagrade u njezine 44 godine koji se nije bavio programiranjem nego računalnim komponentama (prvi je 1997. bio Douglas Engelbart, izumitelj miša).

- Jako me iznenadilo. Nikad ne bih očekivao da ću je dobiti. Ima nekoliko drugih lijepih računalnih nagrada, od kojih sam neke i dobio i za koje sam smatrao da bih ih mogao dobiti, ali za ovu nisam mislio da je moguće.

Nagradu će ACM (Association for Computing Machinery) Thackeru uručiti na svečanom prijamu u San Franciscu u lipnju.

Komentara 3

PI
prava istina
16:48 10.03.2010.

A zar se zaboravlja prvo računalo ORAO iz PEL-a Varaždin?!

ZA
Zagrebas
00:15 11.03.2010.

Orao je otprilike na razini Spectruma, samo ispod. Alto je imao graficko korisnicko sucelje, bio je umrezen i imao najmanje 2x vise memorije nego sto je Orao mogao adresirati sa svojim 6502 procesorom (dolazio je sa 16kB RAM-a) dok jee Alto imao custom procesor slozen od bit-sliceova. I, da, Alto je nastao 6 godina prije Orla koji je nastao kao poboljsanje Galeba koji je nastao kao kopija britanskog racunala UK101. Svaka cast Orlu, ali Orao naspram Alta je smijesna usporedba.

ZA
Zagrebas
00:18 11.03.2010.

Inace, mozda bi bilo zanimljivo odraditi clanak koji pokazuje neke takve nase nepoznate tehnoloske napretke - od torpeda preko Ivel Ultri, PEL Orla i itd. nadalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije