Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLONAMJERNI SOFTVER

Važno upozorenje: Odmah izbrišite ove aplikacije ako ih imate na mobitelu

Ilustracija
Foto: Pixabay/Ilustracija
1/3
17.01.2024.
u 12:45

Sveukupno, sporne aplikacije, njih 17, generirale su više od 12 milijuna preuzimanja s Google Playa prije uklanjanja

Stručnjaci su upozorili korisnike pametnih telefona da izbrišu 17 popularnih financijskih aplikacija za koje je utvrđeno da su zaražene zlonamjernim softverom. One, kako prenosi New York Post, imaju potencijal ukrasti osjetljive podatke s pametnih telefona, poput financijskih podataka.

Problematične aplikacije uglavnom se nalaze na Google Playu, no neke su otkrivene i u Apple Storeu. Lukas Stefanko iz tvrtke za kibernetičku sigurnost ESET istaknuo je kako se neke od tih aplikacija maskiraju kao "legitimne usluge osobnih zajmova, obećavajući brz i jednostavan pristup sredstvima".

Međutim, nakon preuzimanja instaliraju se sofisticirani zlonamjerni softveri koji mogu "izvući širok raspon osobnih podataka od korisnika koji ništa ne sumnjaju", prema ESET-u. Podaci uključuju sve od detalja računa do SMS poruka.

VEZANI ČLANCI:

Korisnici koji imaju neku od ovih aplikacija, trebali bi ih odmah izbrisati. Također, trebali bi promijeniti svoje lozinke te pripaziti na znakove moguće zaraze zlonamjernim softverom, uključujući sumnjive e-poruke ili upozorenja.

Sveukupno, sporne aplikacije generirale su više od 12 milijuna preuzimanja s Google Playa prije uklanjanja. Riječ je o aplikacijama: 

  1. AA Kredit
  2. Amor Cash
  3. GuayabaCash
  4. EasyCredit
  5. Cashwow
  6. CrediBus
  7. FlashLoan
  8. PréstamosCrédito
  9. Préstamos De Crédito-YumiCash
  10. Go Crédito
  11. Instantáneo Préstamo
  12. Cartera grande
  13. Rápido Crédito
  14. Finupp Lending
  15. 4S Cash
  16. TrueNaira
  17. EasyCash

VIDEO Još 4 zemlje nisu priznale Hrvatsku. Znate li koje?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije