“Financijski inženjering” i afera Madoff

Američki ulagači tuže državu, Hrvati takav spor već izgubili

sutla šenkovec
Arhiva VL
17.10.2009.
u 23:00

U slučaju Sutle Šenkovec, oko 700 “štediša” prevarenih za oko 100 milijuna kuna tužilo je državu, ali su prije dvije godine sukcesivno počeli pravomoćno gubiti sporove.

Dok su u Americi u povodu slučaja Madoff tek podnesene tužbe, prevareni u prijevari najvećih razmjera koja je ikad zadesila Hrvatsku također su pokušavali odgovornost za slom tzv. financijskog inženjeringa prebaciti na državu.

Svi svjetski mediji izvještavaju kako su dvojica američkih investitora koji su zbog burzovnog mešetara Bernarda Madoffa izgubili 2,4 milijuna dolara tužili američku Komisiju za vrijednosne papire jer su za 16 godina imali niz prilika da zaustave tzv. Ponzi shemu po kojoj se potraživanja starih ulagača isplaćuju iz sredstava novih ulagača. Na tom je principu 1992. krahnuo naš financijski inženjering.

Dovedeni u zabludu
Deseci tisuća žrtava oštećeni su za stotine milijuna kuna u pedesetak agencija. Žrtve su tvrdile da su državne kontrolne institucije bile dužne spriječiti tu utopističku financijsku piramidu koja se odvijala naočigled svih, pa i pokraj Sabora, s redovima za uplate u agencije koje su nicale geometrijskom progresijom.

Sa svakom novom rasle su i mjesečne kamate za uloge, pa i do 30 posto. No, sve se svelo na utuživanje agencija i vlasnika. U slučaju pak Sutle Šenkovec, oko 700 “štediša” prevarenih za oko 100 milijuna kuna tužilo je državu, ali su prije dvije godine sukcesivno počeli pravomoćno gubiti sporove, a od lani to u revizijskim odlukama potvrđuje i Vrhovni sud.

“Štediše”, privučeni mjesečnim kamatama, tvrdili su kako ih je država dovela u zabludu da ugovor o štednji sklapaju sa štedionicom, a radilo se o zadruzi i oročenom depozitu. Prigovarali su i da Trgovački sud nije iz naziva zadruge “Sutla” izbrisao naziv “štedionica”. No sud je utvrdio da propust suca nije utjecao na zaključenje ugovora.

Čitati ugovore
Dokazano je i da Financijska policija, Porezna uprava i HNB nisu proveli kontrolu, ali Županijski sud u Zagrebu zaključio je da se prevara ne bi dogodila da su žrtve pažljivo čitale ugovor o depozitu (a ne štednji) s poljoprivrednom zadrugom (a ne štedionicom) “Sutla” Šenkovec.

“Milijunašu” Sutle Šenkovec nije država kriva za gubitak
Lani je veliki ulagač N. J., koji je sklopio čak sedam ugovora sa “Štedno-kreditnom službom Poljoprivredne zadruge Sutle Šenkovec” na iznos od ukupno 1,143.200 kuna definitivno izgubio spor protiv države te još mora platiti 60.000 kuna sudskih troškova.

Ulagač “Sutle” tvrdio je da su mu za štetu krivi Trgovački sud u Zagrebu, ondašnji NBH i SDK pa kasnije Zavod za platni promet, Porezna uprava i Financijska policija koji su propuštanjem nadzora kroz pet godina “Sutli” Šenkovec omogućili nezakonito djelovanje.

Prema Zakonu o sustavu državne uprave, štetu koja građaninu ili pravnoj osobi nastane nezakonitim ili nepravilnim radom tijela državne uprave, nadoknađuje Republika Hrvatska. Ali zato što možda nisu dovoljno aktivni, ne mogu odgovarati svakome. “Tako široka odgovornost države nije postavljena niti ju je moguće postaviti”, obrazlaže Vrhovni sud. Kako se tu radilo o zadruzi, nije ih mogla nadzirati Narodna banka Hrvatske.

Neradom Porezne uprave oštećena je samo država. Finanacijska policija nadzire zakonitost poslovanja, ali “ne odgovara za štetu nastalu neizvršavanjem ugovornih obveza”. Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu dopustio je da se u nazivu tvrtke upiše i riječ “štedionica”, ali to nije uzrok štete.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar zagi zagi
zagi zagi
11:50 18.10.2009.

SAD je na drugom nivou svijesti, mi još uvijek najbolje razumijemo silu, pa predlažem da netko riješi par ministara koji su krivi za ovakvo stanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije