Sukob

Blagajić: Ministrica nam stopira investiciju od 1,5 mlrd. eura

blagaic
Tino Jurić/Pixsell
13.06.2010.
u 20:29

Blagajić upozorava kako je projekt Hrvatski san, investicija od 1,5 milijarda eura, koja se treba realizirati u uvali Sestrice kraj Dubrovnika, ozbiljno ugrožen.

Plaćenim oglasom u svim važnijim dnevnim novinama Vicenco Blagajić, odnosno njegova Profectus grupa, otvorenim se pismom obratio premijerki Jadranki Kosor. Upozorava kako je projekt Hrvatski san, investicija od 1,5 milijarda eura, koja se treba realizirati u uvali Sestrice kraj Dubrovnika, ozbiljno ugrožen.

Panično stanje

– Stanje je panično! Danas se donosi odluka o tome hoće li na Skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije ići prijedlog turističke zone od 30 ili 45 hektara. Sa županom Nikolom Dobroslavićem dogovorio sam se da zona bude 45 hektara. To je za projekt Hrvatski san minimum isplativosti. Plan je prošao proceduru, nije bilo primjedbi, ali kad je otišao na odobrenje u Ministarstvo, ministrica Matulović-Dropulić od župana Dobroslavića tražila je da se zona smanji 15 hektara. To će blokirati projekt! – tvrdi Blagaić.

Područje Sestrice, koje se prostire na 90 hektara, u prostornom je planu iz 1969. godine imalo turističku namjenu. Ali, 2003. izbačeno je iz županijskog plana jer je MORH tu planirao graditi vojnu luku. Od toga se odustalo te je pokrenuta procedura da se prostoru vrati turistička namjena.

Blagajić je projekt Hrvatski san (hotele, golfišta, zračnu luku, poslovne zone, marinu, filmski studio...) planirao na 90 hektara, ali je pristao na 45. Manje od toga ne može, tvrdi.

– Objavljujem rat ministrici Matulović-Dropulić, čelnici ureda za uklanjanje prepreka ulaganja u Hrvatskoj koja prepreke i postavlja. U ponedjeljak ću otkriti argumente i pozvati institucije – najavljuje Blagajić.

Danas će dubrovačkim vijećnicima i građanima predstaviti projekt.

Još nije gotovo

– Tražit ću da vijećnici ne pristaju na ucjene. Moguće je amandmanom vratiti tih 15 izbačenih hektara, a moguće je opet plan poslati u Ministarstvo. Još nije ništa gotovo – tvrdi Blagajić.

Župan Dobroslavić u lokalnim je novinama izjavio kako je ministrica izričito zahtijevala smanjenje zone ili bi odbila prostorni plan. U Općini Dubrovačko primorje čude se iznenadnu obratu s obzirom na to da je plan, sa 45 hektara turističke zone, prošao propisanu zakonsku proceduru.

Komentara 23

SK
Sto-kaj-ca
21:35 13.06.2010.

Tako je to kada niste ukljucili IGH u vas projekt, zalim slucaj, mogli ste barem uracunati 10% povecanih troskova gradnje i cijelog projekta. Niste vi naucili izgleda onu nasu staru: Dodji sutra janje moje milo. ili onu:Daj mi da ti dam.

VI
viviann
22:33 13.06.2010.

U ovakom trenutku zaustavljati ulaganja bez jako opravdanog razloga je suludo.

OB
-obrisani-
21:24 13.06.2010.

život u limenim prikolicama...hrvatska budućnost...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije