Zaštita potrošača

Borzan traži oznaku minimalnog trajanja uređaja

Biljana Borzan
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/3
10.02.2017.
u 06:45

Studija Europskog socijalnog i gospodarskog vijeća govori kako bi prodaja označenih proizvoda rasla 55 posto

Nakon studija kako su perilice za rublje programirane za određeni broj okretaja, televizori na nekoliko tisuća radnih sati, a printeri na određeni broj stranica, u Europskom parlamentu jučer se raspravljalo o izvješću o produljenju trajanja proizvoda tj. prednostima duljeg trajanja uređaja za potrošače i poduzeća.

– Ponovna upotreba ili popravak puno su bolji i od recikliranja proizvoda jer stvaraju više od 10 tisuća novih radnih mjesta i bolje utječu na okoliš – kaže eurozastupnica Biljana Borzan koja također radi na izvješću. No problem je dostupnosti servisa i rezervnih uređaja po razumnim cijenama, čak i u slučaju manjih kvarova.

Jedno od istraživanja potvrdilo je kako bi potrošači platili i 100 eura više za perilicu koja bi trajala dvije godine dulje te da bi uvođenje minimalne oznake trajanja uređaja dovelo do povećanja prodaje označenih proizvoda za 55%. 

>> Svi štite svoje, a nas kritiziraju zbog kupujmo hrvatsko

Komentara 1

JU
jurajuric118
07:25 10.02.2017.

prvo nek se pozabave zakonom o obveznim odnosima i poštenom trgovačkom praksom. najjače mi je dok uđem u trgovinu i vele mi da neki uređaj ima jednu godinu jamstva, a drugu ako oču mogu dokupiti. smeh, s obzirom da zakon veli da je jedino moguče jamstvo na dve godine. gdi su inspektorati da to pročešljaju malo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije