Uskrs 2015. godine mogao bi biti zapamćen kao početak kraja ere jeftine čokolade jer se očekuje da će se cijene kakaa udvostručiti do 2020. godina su zalihe sve manje, piše Guardian.
Profesor sa Sveučilišta u Sydneyju David Guest tvrdi kako je neizbježan rast cijene kakaa na svjetskom tržištu. Ponuda će se smanjiti jer se poljoprivrednici prebacuju u profitabilniji biznis sa kavom i kukuruzom, koji su manje podložni bolestima i nametnicima, ali i zbog toga što je uzgoj kakaovca radno intenzivna grana poljoprivrede.
"Povećana potražnja"
- Prođu tri godine od sadnje do branja plodova - kazao je Guest te dodao kako treba mnogo radnika za brigu o kakaovcu, dok mladi ljudi iz područja gdje se on sadi bježe sa sela u gradove. Drugi problem je što 70 posto kakaa stiže iz zapadne Afrike, politički i gospodarski nestabilne regije svijeta.
U teoriju o rastu cijena čokolada uklapa se i povećana potražnja iz područja gdje se ranije nije mnogo konzumirala, što se uglavnom odnosi na Kinu i Indiju. U Aziji potražnja raste gotovo sedam puta brže nego u Europi.
>>Otrovala cijelu obitelj čokoladom kojoj je rok trajanja istekao prije 25 godina
>>Sjećate se Seke s omota čokolade? Evo gdje je danas i kako izgleda
dobro da sam kupila 500 zecica ove god. imam ih za iducih 50 godina.