međunarodna tržišta

Cijene nafte porasle nakon što su OPEC i IEA objavile procjene oporavka potražnje u sljedećoj godini

Mero central oil tank farm, near Nelahozeves
Foto: DAVID W CERNY/REUTERS
1/3
14.12.2022.
u 15:30

U prognozi za 2023. OPEC je rekao da očekuje rast potražnje za naftom za 2,25 milijuna barela dnevno tijekom sljedeće godine, na 101,8 milijuna barela dnevno, uz potencijalni rast u najvećoj svjetskoj uvoznici Kini.

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon što su OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavile procjene oporavka potražnje u sljedećoj godini. Cijena barela na londonskom je tržištu nešto prije podneva porasla u odnosu na prethodno zatvaranje 76 centi, na 81,44 dolara. Na američkom je tržištu barel također bio u plusu, za 80 centi na 76,19 dolara.

Prema ugovorima kojima se trgovalo na londonskom tržištu za isporuke u sljedećem mjesecu, barel je skuplji nego za kasnije isporuke što ukazuje da popušta zabrinutost za preveliku ponudu. Struktura je prošli tjedan pala u contango, u kojemu je terminska cijena viša od spot cijene. 

U prognozi za 2023. OPEC je rekao da očekuje rast potražnje za naftom za 2,25 milijuna barela dnevno tijekom sljedeće godine, na 101,8 milijuna barela dnevno, uz potencijalni rast u najvećoj svjetskoj uvoznici Kini.

Međunarodna agencija za energiju je zbog oporavka kineske potražnje za naftom u sljedećoj godini, nakon smanjenja za 400.000 barela dnevno u 2022. godini, povisila svoju procjenu rasta potražnje za naftom u 2023. za 1,7 milijuna barela dnevno, na ukupno 101,6 milijuna barela dnevno.

Indeks potrošačkih cijena u SAD-u povećao se u studenom za 0,1 posto, nakon rasta od 0,4 posto u prethodnom mjesecu, potaknuvši nade u usporavanje rasta kamatnih stopa, što bi zauzvrat moglo poduprijeti cijene nafte.

Očekuje se da će kreatori politike središnje američke banke Fed-a podići u srijedu kamatne stope za 50 baznih bodova, usporavajući tempo od 75 baznih bodova kojeg su se držali od lipnja.

Cijene nafte podupire curenje i prekid rada naftovoda Keystone korporacije TC Energy, koji dnevno isporučuje 620.000 barela kanadske sirove nafte u SAD. Dužnosnici su objavili da će radovi čišćenja trajati najmanje nekoliko tjedana.

Veći rast cijena ograničavaju naznake da su američke zalihe sirove nafte u prošlome tjednu porasle za 7,8 milijuna barela.

Službeni podaci o prošlotjednim zalihama sirove nafte u SAD-u američke vlade bit će objavljeni kasnije tijekom dana.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da je u utorak barel košarice nafte njezinih članica stajao 78,34 dolara, te je poskupio 3,40 dolara u odnosu na prethodno trgovanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije