Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 2021. upisana samo dva

Digitalizacija u poslovanju istiskuje strana predstavništva

Zagreb: Predstavljen novi električni automobil BMW iX
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
10.12.2021.
u 08:30

U Hrvatskoj je u 2019. aktivno bilo 182,4 tisuće poduzeća, od kojih 6772 u stranom vlasništvu

Od ulaska u Europsku uniju, predstavništva u Hrvatskoj mogu imati samo tvrtke iz tzv. trećih zemalja, što je očekivano rezultiralo i smanjenjem broja zainteresiranih za taj oblik poslovanja na našem tržištu.

U ovoj godini u Registar predstavništava stranih tvrtki, koji vodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, upisana su samo dva nova, što je na razini jedine godine najmanji broj od osamostaljenja Hrvatske. Jedno je predstavništvo otvorila tvrtka Luciana iz BiH, koja se bavi visokogradnjom i proizvodnjom PVC stolarije i Al bravarije, dok je osnivač drugog predstavništva Međunarodni centar za rješavanje sporova oko opljačkane imovine (International Centre for Settlement of Looted Assets Disputes), tvrtka u vlasništvu Mohameda Ghazia Boualia, registrirana u Ujedinjenom Kraljevstvu za poslove u djelatnosti zastupstva za patente i autorska prava.

Godinu ranije, u vrijeme korone, registrirana su tri predstavništva, od kojih je jedno već zatražilo brisanje.

Rekordna 1992.

U godini ulaska Hrvatske u EU, 2013. ukupno je bilo registrirano novih 20 predstavništava iz zemalja izvan Unije. No, već i tada za taj pravni oblik poslovanja primjetan znatno manje zanimanje, što najbolje pokazuju podaci s početka 1990.-ih. Rekordna po broju upisanih predstavništava stranih tvrtki bila je 1992., kada ih je registrirano čak 612.

Najveći dio dolazio je iz zemalja tadašnje EU, dok iz postsocijalističkih tranzicijskih zemalja tada uglavnom nije bilo značajnijeg interesa, a osnivači više od petine, 128 predstavništava, te 1992. nisu bili s područja današnje EU, već najviše iz SAD-a i Kanade. Zašto slabi interes stranih gospodarstvenika za predstavništvima i treba li to zabrinuti?

Mićo Ljubenko, pravni stručnjak za trgovačko pravo, kaže kako je oblik poslovanja preko predstavništava i neovisno o ulasku u EU s kojim je ukinut za tvrtke s tog područja, danas zapravo u izumiranju.Ta forma, dodaje, postaje sve napuštenija, čemu vjerojatno najviše pridonosi tehnologija i olakšano komuniciranje. Srž osnivanja predstavništva, koje za razliku od trgovačkog društva nema pravnu osobnost, jest prije svega u obavljanju poslova komunikacije, koju odgovorna osoba od povjerenja odrađuje za osnivača i operativno mu olakšava pripremu projekta.

Već duže vrijeme, a kulminiralo je s koronom, online komunikacija preuzela je primat, te je smanjila potrebu za ovim tipom poslovanja, koji polako postaje arhaičan”, kaže Ljubenko, objašnjavajući kako kao alternativa ostaje osnivanje podružnice, koja također nema pravnu osobnost, no za razliku od predstavništava, ima mogućnost za potpisivanje dokumenta i zaključenje poslova.

Oskudna statistika

Logično bi bilo da manji broj predstavništava prati i povećan broj novoosnovanih podružnica ili poduzeća koja u Hrvatskoj strani gospodarstvenici osnivaju za svoje poslovanje, a koje se za razliku od predstavništava upisuju u Sudski registar, no kako je statistika u praćenju ovih podataka oskudna, niti je moguće dobiti podatke od meritornih državnih institucija, teško je slijediti trendove u ovom segmentu poslovnog života u protekla tri desetljeća.

Među prvima su predstavništva imali Japan Motors, IBM, Johnson&Johnson,Samsung, Hyundai, Huawei, Google...

Avioprijevoznici privi i zadnji upisani

Prva je u Registar svoje predstavništvo 1992. upisala Air Canada, a iako je tek prije tri godine uspostavljena izravna linija Toronto-Zagreb, još uvijek posluje u tom pravnom obliku.

U ovom društvu bile su velike zrakoplovne kuće iz EU, koje su silom zakona 2013. brisane iz Registra, dok su još uvijek prisutne Swiss International Air Lines, Turkish Airlines, od 2015. i Air Serbia, a od 2018. American Airlines.

Jedina od većih kompanija Korean Airlines, svoje je predstavništvo, osnovano među zadnjima, vrlo brzo zatvorila, zbog pandemije koronavirusa.

>> VIDEO Tomašević: Prodat ćemo zemljište bolnice u Blatu, država ide u tu investiciju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije