zagrebačka burza

Dionice Ine opet u ponudi. MOL u lovu na natpolovičnu većinu

\'unu...zgb...24.05.2004. upravna zgrada ina-e u av.vjeceslava holjevca snimio:boris scitar\'
Boris Ščitar/PIXSELL
19.12.2011.
u 09:25

Trgovanje dionicom Ine blokirano je još potkraj travnja zbog utvrđenih nepravilnosti u MOL-ovu stjecanju dionica

Danas se na Zagrebačkoj burzi nastavlja trgovanje dionicama Ine, a time je gotovo otvoren put MOL-u da dođe do željenog većinskog udjela. Za to im je potrebno samo oko jedan posto dionica. Mogućnost je da im dionice prodaju mirovinski fondovi, jer njihova je zarada na Ininim dionicama već sada velika, no isto tako, zbog očekivanja da bi cijena Inine dionice mogla i dalje rasti, možda se ulagači još neko vrijeme suzdrže od prodaje.

Prvo snimanje situacije

Trgovanje dionicom Ine blokirano je još potkraj travnja, zbog utvrđenih nepravilnosti u MOL-ovu stjecanju dionica, a nakon objavljene privatne ponude prije godinu dana, kada su Mađari ponudili cijenu od 2800 kuna za dionicu. No, ubrzo su se u utrku uključili mirovinski fondovi ponudivši nešto veću cijenu, a kasnije i drugi sudionici, te je prije blokade cijena zaključena na 4200 kuna. Tom će se cijenom trgovanje i otvoriti na burzi, koja će nakon duljeg vremena opet doživjeti malo euforije.

Prema očekivanjima nekih sudionika na tržištu, u prvih barem 15 minuta većina većih ulagača snimit će situaciju te tek onda donijeti odluku prodavati ili zadržati dionicu. Vjerojatno će se i neki mali ulagači odlučiti na kupnju, jer većina prognoza govori o daljnjem rastu cijene Inine dionice.

Mirovinci već sad u plusu

Analitičari Erste banke smatraju da će ona ići do 4500 kuna i preporučuju ulagačima da dionicu Ine drže. Ali nije isključeno da se mirovinski fondovi, koji sada drže oko četiri posto dionica, odluče na prodaju, jer i s cijenom od 4200 kuna njihova je zarada velika, s obzirom na to da su dionice kupili po 2840 kuna. A kako ni Vlada nije donijela više puta najavljeni zakon kojim bi spriječila dioničarima stjecanje više od 49,99 posto dionica Ine, i njih sada malo toga priječi da dionice ne prodaju.

MOL je formalni vlasnik 47,26 posto dionica Ine, ali ima pravo i na 1,6 posto opcijskih dionica. Iako su u toj kompaniji već prije izjavili da ne žele komentirati hoće li ili ne kupovati dionice Ine kada blokada bude zaustavljena, činjenica je da im većinski udjel jamči veću kontrolu nad kompanijom koja očekuje još veću profitabilnost zbog plinskih polja u Siriji i na sjevernom Jadranu.

Ključne riječi

Komentara 6

EU
eurobanana
10:59 19.12.2011.

Cackalica . kupuje slobodu

CH
chemica
09:57 19.12.2011.

Nema više HDZ-a da na ovako \"stručan\" način brani Inu od preuzimanja. Zabranom trgovanja dionicama. Izdajnici su prodali naš ponos i diku, \"kum\" je ubrao par milijuna dolara da se baš ne mora vratiti u Austriju gologuz, a njegova zločinačka organizacija je otišla s vlasti da se jednog lijepog dana ponovno vrati. E moj blentavi narode. Što si htio, to si i dobio.

VE
Vexans
10:14 19.12.2011.

25% više jedna dionica došla je u posijed mađarskog partnera za vlasti SDP.Bilo je sasvim korektno.Kasnije pod vlašću HDZ,svativši da zadnji vagon još na peronu..poćela je antihrvatska rabota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije