Proračun

Dogovoren reotkup domaćeg duga, zatvara se paket i za euroobveznice

'unutrasnja, 18.02.2004.- zagreb, banski dvori, vlada rh-sjednica o proracunu za 2004....ivan suker.... snimio Patrik Macek'
'Patrik Macek'
12.01.2010.
u 19:50

Velika gužva na europskom tržištu obveznica odvratila je Vladu RH od namjere da već u prvom tromjesečju ponudi novo izdanje hrvatskih obveznica i tako prikupi kapital za otplatu 500 milijuna eura koji stižu na naplatu sredinom veljače. Izvor iz Vlade kazao nam je da je za to Šuker sačuvao dio dolarskih obveznica, a ostatak će nastojati zatvoriti kreditnom linijom sa Svjetskom bankom.

Velika gužva na europskom tržištu obveznica odvratila je Vladu RH od namjere da već u prvom tromjesečju ponudi novo izdanje hrvatskih obveznica i tako prikupi kapital za otplatu 500 milijuna eura koji stižu na naplatu sredinom veljače. Izvor iz Vlade kazao nam je da je Šuker za to sačuvao dio dolarskih obveznica, a ostatak će nastojati zatvoriti kreditnom linijom sa Svjetskom bankom.

 – Trenutačno je na europskom tržištu golema konkurencija jer brojne države nisu namaknule kapital potkraj 2009. pa je sada ponuda obveznica velika – kaže sugovornik. Tijekom godine ipak treba očekivati izlazak na strano tržište kako bi se namaknuo novac za planirani deficit u ovoj godini (8,6 milijardi kuna) i dospjele inozemne obveznice. U ožujku stižu na naplatu i tri milijarde kuna domaćih obveznica koje u Vladi također planiraju refinancirati u dogovoru s domaćim fondovima i osiguravajućim društvima koji su bili i njihovi glavni kupci.

– Nova će se zaduživanja zbog prezaduženosti Hrvatske događati pod novim uvjetima, a to je uglavnom malo viši prinos za investitore – komentira fond-menadžer PBZ investa Hrvoje Jozanović. Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke, kaže da zbog Grčke strani investitori sve više pozornosti obraćaju održivosti fiskalnog sustava i Hrvatska mora smanjiti rashode te onemogućiti povećanje proračunskog deficita u ovoj godini, to više što je izgledan pad BDP-a i u ovoj godini.

Ključne riječi

Komentara 9

UK
Ugo Kajvez
00:14 13.01.2010.

Ovaj će pokopati hrvatsku, samo neznam koliko će se smiješiti kad skrahira država i kad po njega dođu građani s vilama ......

MI
misterija
20:43 12.01.2010.

Gdje je 141 milijarde kuna prebacenih HDZ-u?

AN
andrijacatch
21:58 12.01.2010.

Ono što nedostaje u ovoj vijesti je podatak po kojoj kamatnoj stopi se prodaju obveznice. Sudeći kako se prije trgovalo sada je riječ o stopi od najmanje 7% a možda i do 9 %. Zašto se obveznice ne ponude građanima? Građani bi pristali na postotak manje i svi sretni. Osim pojedinaca koji najvjerojatnije peru lovu preko grane i još zarađuju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije