tjedni pregled

Fondovi zabilježili prvi negativni tjedan u 2015. godini

zagrebačka burza
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
02.02.2015.
u 18:46

Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalaze se dionički fondovi te po dva mješovita i obveznička fonda

Protekli tjedan su od 75 aktivnih otvorenih investicijskih fondova 32 fonda porasla od čega su dva ostvarila rast veći od jedan posto. Ukupno su 42 fonda tjedan završila u crvenom, deset ih je palo za više od jedan posto. Promatrano od početka godine kod fondova kontinuirano prevladavaju pozitivni tjedni rezultati, te je protekli tjedan bio prvi negativni. Time je prekinuti pozitivni niz iz prethodne godine. Sumarno su u zadnjih 46 tjedana fondovi zabilježili šest negativnih tjedna, javlja portal hrportfolio.hr

Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalaze se dionički fondovi te po dva mješovita i obveznička fonda. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +2,00 do -4,40 posto. Najviše su rasli fondovi orijentirani na strana tržišta kapitala.

U proteklom tjednu je od 30 dioničkih fondova samo njih šest poraslo. Najviše je vrijednost uvećana fondu NETA Frontier koji je ostvario tjedni rast od +2,00 posto i postao dobitnik tjedna među svim fondovima. NETA Frontier 41 posto portfelja drži investirano u Kataru, 18 posto u Egiptu te po osam posto u Turskoj i Sloveniji. U portfelju su najzastupljeniji financijski sektor (41%) i potrošačka industrija s udjelom od 20 posto a slijede sirovine (8%) i industrija (7%). Na ljestvici najvećih tjednih prinosa slijedi NETA Global Developed s tjednim rastom od 0,82 posto. Dioničke fondove koji bilježe najveći pad predvodi KD Nova Europa (-4,40%) a slijedi ZB BRIC+ (-4,39%). 

Ukupno je u proteklom tjednu pet mješovitih fondova ostvarilo rast cijene. Najviše je vrijednost porasla fondu Allianz Portfolio koji je ostvario rast od 0,81 posto, a slijedi PBZ Conservative 10 koji porastao za 0,37 posto.

Više pročitajte ovdje.

>>ZSE: Promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +6,59 do -1,27%

>>Svi indeksi zeleni, tjedni dobitnik SN holding

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije