- Dugo sam razmišljao o pravljenju sira u maslinovoj komini. Nisam imao mira dok ga ne napravim. Eto postao je i najbolji sir na svijetu. Ovo nam je rekao direktor sirane Gligora iz Kolana, Ivan Gligora nakon što je njegov sir iz maslinove komine prije nekoliko dana osvojio prvo mjesto u kategoriji ovčjih sireva na World Cheese Championship u Wisconsinu.
Sirana Gligora dosad je nagrađivana i kao sirana koja izrađuje najbolje sireve u Europi, a sada je dobila i gotovo maksimalnih 99,90 od 100 bodova na svjetskom prvenstvu u SAD-u. Paški sir iz maslinove komine osvojio je titulu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva. U konkurenciji preko 2600 sireva iz dvadesetak zemalja sir iz maslinove komine izrađen nakon sazrijevanja potapljanjem u komine s ostatcima maslina od pravljenja ulja, nagrađen je svega nekoliko mjeseci nakon što je dan na tržište.
- Dakako da sam ponosan i povećat ćemo količine za tržište. Bit će i novih proizvoda. Ovaj sir je po meni najbolji okusom jer uz sve ostalo ima posebnu aromu. Ideja o paškom siru iz maslinove komine je došla iz paške tradicionalne izrade sira u moštu. Kora sira ima smeđu boju i specifičnu aromu zrijući u maslinovoj komini. Ovo je paški sir s okusom maslinovog ulja i takav okus ne može se dobiti kada gotov paški sir umočite u maslinovo ulje - rekao nam je vlasnik i direktor Sirane Gligora, Ivan Gligora.
Svjetsku titulu paški sir sirane Gligora dobio je i nedavno i na natjecanju za najbolji sir u Nantwichu u Velikoj Britaniji u konkurenciji preko 4000 sireva. Novom titulom na američkom tlu zaokruženo je preko 40 godina rada u mljekarstvu Ivana Gligore i njegove vrijedne obitelji. U malom mjestu sa svega oko 700 stanovnika danas je sirarstvo i mljekarstvo unosan, ali i dalje mukotrpan posao. Gligorina sirana vrijedi nekoliko milijuna eura, no unatoč svim ulaganjima kapaciteti proizvodnje sira koji se uvijek proda ne mogu biti povećani. Paškog bilja i paške ovce ima u ograničenim količinama i najviše 400-tinjak tona paškog sira neće se moći povećati u značajnim količinama.
Sirana Gligora proizvede 50-tak tona paškog sira, a mogu se pohvaliti da su njihov sir probali engleska kraljica, Bill Gates, Vladimir Putin i posebno ističu i Papa Ivan Pavao II. Ovaj cijenjeni hrvatski izvozni proizvod unatoč cijeni od oko 260 kuna po kilogramu, proda se gotovo uvijek u cijelosti.
>> Paški sir iz maslinove komine osvojio zlato u SAD-u
Sir proizveden iz otpada. Bolje bi bilo da je šutio o "tajnama" svoje proizvodnje!