sigurnost, ne ušteda

Grčka u strahu od kraha sezone, prekrižili je i hrvatski maturanti

\'General scenes of the economic hard times in Greece, scenes from Athens and Crete. Cafe owner Stratos Stamatakis in Crete who wants tourists to keep coming to the island. Credit: The Sun Online righ
\'\'
22.05.2012.
u 09:00

Prodaja odmora u Grčkoj, koja je i sama lani profitirala zbog nemira u Egiptu i Tunisu, strmoglavila se 30%

Sva nastojanja grčkih domaćina europske turiste čine prilično ravnodušnima. Unatoč popustu i do 30 posto kojim su tamošnji hotelijeri prije nekoliko tjedana pokušali potaknuti interes, buking za Grčku i dalje pada. Do izbora početkom svibnja, kažu u njemačkom turoperatoru Alltoursu, još je bilo nekako, ali onda se prodaja u Njemačkoj strmoglavila za čak 30 posto u odnosu na prošlu godinu. \"Strani mediji javljaju samo o problemima u Ateni, ne pokazuju ništa od ostale Grčke, a na otocima, koji su i najzanimljiviji ljetnim gostima, situacija je posve suprotna, mirna i gostoljubiva\", kaže George Drakopoulos, generalni direktor udruge grčkih turističkih kompanija. Grčki hotelijeri već su se pomirili s padom prometa do kraja 2012. od 15 posto.

UNWTO umiruje

Iz njemačke udruge putničkih agencija DRV podupiru grčke partnere i kažu da Nijemci znaju kako grčki otoci nisu zahvaćeni nemirima te da se broj njemačkih gostiju u konačnici možda i neće razlikovati od lanjskog. Predstavnici njemačkog TUI-a također pokušavaju pomoći i ističu da Grčka nikad nije bilo cjenovno povoljnija. Slične poruke stižu i iz Italije, gdje organizatori putovanja kazuju kako većina Talijana ionako putuje čarterima izravno na grčke otoke.

I Svjetska turistička organizacija pokušava smanjiti tenzije. Kaže da se radi o etabliranoj turističkoj destinaciji koja će se lakše nositi s problemima koji su je snašli nego što bi to mogla neka zemlja koja u turizmu tek traži svoje mjesto. No, zemlja koja je i sama još lani profitirala od problema drugih (nemiri u sjevernoafričkim zemljama), sada strepi od kraha sezone. Svaki podbačaj novi je udarac za državni proračun, a o radnim mjestima u turizmu, izravno ili neizravno, ovisi i egzistencija čak 768.000 Grka.

- Grčka je svaki dan u medijima, svi prate vijesti i boje se što će biti dalje. Običnim ljudima nije jasno što eventualni izlazak Grčke iz eurozone može donijeti i ne žele na odmoru riskirati. Većini je sigurnost na odmoru ispred niske cijene - kaže Mato Radić, direktor Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj, odakle je lani 1,7 milijuna turista bilo u Grčkoj.

Istisnuo je Tunis

Kako Grčka kotira vidljivo je i u hrvatskim putničkim agencijama. Kao destinacija za maturalna i apsolventska putovanja praktički je posve prekrižena, a putnici se u najboljem slučaju broje u desecima.

- Nekada smo turiste za Grčku brojili u tisućama. Istina, već prije koju godinu Grčku su kod nas istisnuli jeftiniji Egipat i Tunis, a ova situacija dodatno odvraća ljude. Ako se i ne boje nemira, boje se kaosa u plaćanju da se kojim slučajem vrati drahma - kaže Ivan Pukšar, direktor agencije Kompas.

I u Azur toursu potvrđuju da je Grčka izvan fokusa hrvatskih turista.

- Loše vijesti utječu i na nas koji smo prošli rat i znamo da se i tada na našim otocima moglo mirno ljetovati - ističe Alojz Pavlović iz Azur toursa.

Ključne riječi

Komentara 12

AU
autoritet
10:34 22.05.2012.

Vidi kako ih je EU preporodila i pretvorila u super zemlju!

GU
Gus2
10:35 22.05.2012.

Kakva Grčka. Niti je jeftina, neljubazni, gledaju kako će te pokrast na svakom uglu, prljava(središnji dio, ne otoci). Imao sam osjećaj da sam Bagdadu. Još sa ovim prosvjedima mogu misliti kako je. Hrvatska je Švicarska nasprem Grčke, i bio sam sretan kao mala beba kad smo se vratili.. To je moje osobno iskustvo, sigurno ima i boljih.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
09:18 22.05.2012.

S obzirom da se na maturalno putovanje ide pit po tome je najpovoljnija češka. A za godišnji si ionako većina hrvata ne može priuštiti more, a možda i bolje s obzirom na cijene na moru rekao bih da je prosječna plaća u ovoj državi bar tisuću eura ako ne i više... To je namjerno tako da se otjeraju domaći \"siromašni\" turisti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije