Belgijskim gastronomskim stručnjacima u restoranu Maison d’Istrie u Bruxellesu predstavljena je ekskluzivna edicija novog istarskog maslinova ulja Punta Cissana – proizvod s potpisom Edija Družetića, međunarodno priznatog stručnjaka iz Pule, koji ove godine slavi 40. obljetnicu rada.
Ovo ekstradjevičansko ulje posebna je selekcija autohtonih sorti (buže muške, buže ženske, buže puntože i rosignole) iz 200 godina starog maslinika Punta Cissana kod Barbarige s tisućljetnom tradicijom maslinarstva.
Vjeruje se kako se maslinarstvo u ovom podneblju razvilo još u vrijeme prvih grčkih kolonija na sjevernom Jadranu, a upravo u ovom masliniku pronađeni su ostaci velike antičke uljare, najstarije na Mediteranu.
– Prve reakcije su jako dobre, ljudi su iznenađeni i treba učiniti sve da ulje dođe do većeg kruga potrošača. Hrvatska ne može parirati velikim zemljama po kvantiteti, ali zato idemo na vrhunsku kvalitetu – rekao je Družetić.
– Sjajno je što tako mala regija ima za ponuditi ovakve vrhunske proizvode i predstaviti svijetu svoju bogatu tradiciju – istaknule su na predstavljanju ulja belgijske gastroblogerice Kim Tranduy i Josefien Geldof.