„Oduvijek sam htio imati vrijeme za sebe, vikend za obitelj i prijatelje, ljeto za uživanje te božićne blagdane kod kuće. To na prošlom poslu nisam imao i to su mi bile niti vodilje“ – započinje svoju priču o uspjehu Mladen Cesarec. Ovaj vlasnik OPG-a iz Stubičke Slatine i vrsni „bučolog“ 2013. je krenuo s proizvodnjom skromnih desetak litara bučinog ulja, a danas se može pohvaliti s čak 4.000 ovog „crnog zlata“ godišnje.
A sve je počelo zbog koštica iz Kine…
Potaknut nezadovoljstvom na starom poslu u trgovini na benzinskoj crpki zbog pogoršanja plaće i uvjeta rada, Mladen je bio snažno motiviran pronaći novi izvor prihoda.
„Bili smo na moru i sinu Vilimu sam kupio bučine sjemenke za grickanje na plaži, a nakon čitanja deklaracije vidio sam da dolaze iz Kine. Tu sam se zapitao – zašto ih se ne bi moglo proizvesti i plasirati u Hrvatskoj? Posijali smo prvu parcelu buča i tako je sve krenulo. Brzo je fokus pao na bučino ulje, no danas pakiramo koštice u 6 različitih okusa“, kaže Mladen.
U svojoj bogatoj ponudi OPG Cesarec ima toplo i hladno prešano bučino ulje, salatno ulje buče s 30% suncokretovog ulja, dehidriranu buču za juhe, obične i čokoladne bučine koštice te bučino brašno. U Italiju izvozi i kukuruz u zrnu te suncokretovo ulje, a proizvodi i ulje oraha, kojem će uskoro pridružiti i laneno ulje te tako zaokružiti proizvodnju.
U manje od desetljeća, Mladen Cesarec se prometnuo u proizvođača koji, osim na domaćim, osvaja šampionske titule i na međunarodnim natjecanjima. Upravo je njegovo ulje od zagorskih tikvi ove godine proglašeno najboljim na najkonkurentnijem natjecanju kada su u pitanju bučina ulja – 4. Međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe-Adria.
„Naši su nam proizvodi 2017. godine prvi put donijeli titulu šampiona i to je za mene bio presudan korak. Tada je bilo jasno da više nema povratka i da se trud i upornost doista isplate. Tri puta smo bili prvaci Hrvatske i stvarno ne mogu izabrati koja mi je najdraža titula – možda čak ovogodišnja jer smo proglašeni pobjednicima ovog dijela Europe“, ponosno ističe Cesarec.
Bučograd – zvijezda koja će tek biti rođena
Trenutno su bazirani na veleprodaju i surađuju sa 180 dućana, no imaju i vlastitu maloprodajnu trgovinu u Zagrebu: „Najponosniji smo na 'Štacun Zagorci' u Zvonimirovoj 31 gdje plasiramo svoje proizvode s još tri najbolja OPG-a iz Zagorja. Na tržištu nastupamo zajednički i tako štedimo na plasmanu proizvoda, a kupcima nudimo da dođu, degustiraju i sami odabere što žele“, poručuje Cesarec.
Pohvalio nam se ovaj ambiciozni mladi poljoprivrednik i s još jednim projektom koji upravo finalizira: „Bučograd“ – zvijezda koja će tek biti rođena. Ideja je zaokružiti cijelu priču s turizmom i ponuditi ljudima mjesto na kojem će moći kušati i kupiti odabrane proizvode te provesti kvalitetno vrijeme upoznajući proces prerade i čari Zagorja. Naći će se tu i muzej te dječje igralište. Edukativno, kvalitetno, zabavno, ukusno, korisno i obiteljski“.
A osmislio je i kako kreativno zaokružiti turističku destinaciju Bučograda koju je smjestio u vlastito dvorište – kada je u oglasu naišao na prodaju iglua koji su jedne godine služili kao ugostiteljski objekti na zagrebačkom Adventu, odmah mu je sinula ideja da ih ofarba u narančasto te pretvori u kalupe buče u koje će smjestiti radionice za djecu.
I s ovom je idejom Cesarec na korak do realizacije, preostalo im je samo dotjerivanje detalja, no put do današnjeg uspjeha nije bio nimalo lagan. „Gledajući unazad, tu je bilo jako puno muke i odricanja. Da se sad vratim, ne znam bih li to mogao ponoviti. Krenuti skoro od nule i osnovnih strojeva zahtijevalo je puno muke i odricanja od svojeg slobodnog vremena, kao i od obitelji“, prisjeća se Mladen.
Postojao je strah jer se nakon 15 godina redovite plaće i stabilnosti odvažio krenuti u nepoznato, no – održali su ga upornost i dosljednost u zadanim ciljevima. „Ima ponekad takvih trenutaka u kojima vidite koliko je odricanja potrebno i da ne ide sve prema planu. Radite i po 20 sati dnevno i upitate se je li vrijedno. Ali poslije kiše uvijek dolazi sunce. Posjeti nas puno ljudi koji cijene i poštuju naš trud i hvale naše proizvode, što potvrđuju i brojne nagrade koje smo skupili u zadnjih 8 godina“, poručuje vječno optimističan Mladen.
Kao prekretnicu na teškom početku izdvaja period kada je posao bio mukotrpan jer su sve radili ručno i morali su napraviti izbor – odustati ili povećati površine i uložiti u mehanizaciju. Odabrali su drugu opciju te sljedeće godine posijali još buča i kupili stroj za čišćenje koštica, napravili ulje, poslali ga na natjecanje i pobijedili.
„Brend se stvara dugo i prošlo je puno vremena dok mi vlastiti posao nije postao isplativ. Nema tu brze zarade i zato mnogi odustanu od poduzetništva i obrta – uspjeh zahtijeva konstantna ulaganja“, ističe Mladen.
Na vrijeme je prepoznao i da budućnost leži u digitalizaciji poslovanja pa se često koristi digitalnim uslugama, među kojima izdvaja e-račun. „Uvelike mi olakšava posao i pojednostavljuje postupak slanja i primanja računa. Primjećujem da svaki mjesec sve više firmi koristi e-račun, što me nimalo ne iznenađuje – preporučio bih ga svima jer vidim koliko vas zbog takvih modernih usluga shvaćaju ozbiljnije“, poručuje Cesarec.
Najsigurniji servis u Hrvatskoj za elektroničku izmjenu računa je Fina e-Račun, koji olakšava poslovanje na nekoliko razina: osim što štedi vrijeme i novac, sprječava pogreške nastale ručnim unosom, ubrzava poslovne procese, razmjenu računa i plaćanje te osigurava veću sigurnost, transparentnost i bolji pregled. Po svom je sadržaju istovjetan papirnatom računu, ali se izrađuje, izdaje i zaprima u elektroničkom obliku te kao takav u potpunosti mijenja papirnati.
Sve je više korisnika koji se odlučuju na potpunu digitalizaciju poslovanja zbog sveprisutnijih digitalnih servisa koji poslovne procese čine lakšima, bržima i jednostavnijima. Neovisno o tome jeste li obrtnik ili imate malu, srednju ili veliku tvrtku, Fina e-Račun mogu koristiti svi i to bez ugovorne obaveze, a možete ga integrirati i s vašim računovodstvenim servisom.
Sadržaj nastao u suradnji s Finom.