Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UniCredit

Loši dugovi do kraja godine dostižu vrhunac; 2011. oporavak

Revoltella
ARHIVA VL
14.05.2010.
u 16:36

Znakove oporavka analitičari vide već u Rusiji, Turskoj i Češkoj, ali i u Hrvatskoj. No, jugoistočna Europa još treba korekcije, ima slabe pokazatelje, rast je na nuli, lošiji nego u ostatku Europe

UniCreditovi analitičari optimistični su da će lagani oporavak početi već krajem ove godine, kad će i loši krediti dosegnuti vrhunac. Znakove oporavka, kažu, vide već u Rusiji, Turskoj i Češkoj, ali i u Hrvatskoj. No, jugoistočna Europa još treba korekcije, ima slabe pokazatelje, rast je na nuli, lošiji nego u ostatku Europe. Pravi bi oporavak trebao nastupiti u 2011.

- Profitabilnost zemalja regije će ostati, ali niža nego prije krize. Ova su tržišta još su profitabilnija nego zapadna Europa, premda je kreditiranje u padu. Vrlo malo zemalja ima rast, i to skroman. Banke su preoprezne, ali nema ni potražnje. Dok banke plivaju u likvidnosti, ali ne posuđuju, tvrtke ne investiraju, a nezaposlenost smanjuje potrošnju građana - istaknula je Debora Revoltella, voditeljica strateških analiza za središnju i jugoistočnu Europu grupe UniCredit.

Napominje da su to bitni pokazatelji za kreiranje politike i da se sada treba usredotočiti na poticanje potražnje. Također, u mnogim je zemljama potrebno redefiniranje omjera depozita i kredita.

- Srednjoročno i dugoročno, driveri rasta ostali su isti, što je problem. Trebamo sporiji rast nego prije, ali održiviji - poručila je te napomenula da se tržište diferenciralo u smislu rizika i atraktivnosti koja o tom riziku ovisi.

Ključne riječi

Komentara 14

OB
-obrisani-
18:28 14.05.2010.

Iz gornjeg teksta je jedna rečenica zanimljiva: \"Ova su tržišta još su profitabilnija nego zapadna Europa, premda je kreditiranje u padu\". Kako to da su ova tržišta profitabilnija?? Zato bagro jer nam derete nepodnošljivu kamatu. Zato. Treba vas sve skupitii na hrpu i protjerati iz zemlje, a banke nacionalizirati! Mrš!

OT
on_the_fly
17:12 14.05.2010.

Zašto se uz ovakve analize ne stavlja napomena da se radi o: PLAĆENOM OGLASU? Analitičari komercijalnih banaka koje posluju u Hrvatskoj ne govore nezavisne stvari već stvari koje interesno ODGOVARAJU NJIMA!

Avatar Bukovnik
Bukovnik
00:57 15.05.2010.

Winnemacca.....Slazem se da raste valuta i da raste zaduzenje samo sto nije trebalo povecati i kamatnu stopu sa 4.9% na 6.8%. Niti u jednoj zemlji Europe to se nije dogodilo niti je vlast tih zemalja to dozvolila osim u Hrvatskoj. Cak sto vise kamatne stope su se u mnogim zemljama spustile da bi ljudi lakse vracali dugove. Buduci da je Zagrebacka banka pod kontrolom Unicredit-a koji ju je i kupio talijani su bez imalo griznje savjesti pri samom spomenu recesije podigli kamatne stope niti vise niti manje nego za 38.775% koliko iznosi 1.9% naspram 4.9%. Nasa vlast je mogla obuzdati bankare naplatom poreza na dobit medjutim da bi sebi omogucili pozajmice kod istih banak to nisu ucinile nego su nas ostavile na milost i nemilost starnih bankara. zalosno za vlast i drzavu koja bi trebala stititi nase interese a u novom planu Jace nema niti pomena o naplati poreza na dobit bankarima i osiguravajucim drustvima. Vidis to je zalosno da sam svojevremeno krvario na ratistu 5 godina za ovu drzavu a sada nas ostavlja kao kopilad. S druge strane sada je recesija u zapadnoeuropskim zemljama prestala i ekonomije su opet pokrenute medjutim Zagrebacka banka nije istom tom brzinom kojima je povisila kamatne stope odlucila da ih i snizi na vrijednost kakve su bile prije izbijanja recesije. Niti nece nego ce nas mrcvariti jos najmanje 3-4 godine pa ce onda odluciti da ih snize za 0.05%. vidis vec su nove obavjesti u ponudi s akcijama do 30 Lipnja da se krediti mogu podici po stopi od 5.9 posto samo da navuku novu zrtvenu janjad a onda ce za mjesec dana i njima napraviti istu svinjariju kao i svima nama koji smo naivno pomislili kako cemo konacno moci kupiti stanove. Ne bih rekao da smo pokupovali jahte ili luksuzne automobile nego najobicnijih 60 kvadrata zivotnog prostora a sada ga zahvaljujuci gramzljivosti banaka mnogi moraju napustiti jer ga nemaju cime otplacivati. i ako je istina ono sto ti govoris kako je moguce da su banke u Hrvatskoj ostvarile vecu dobit u vrijeme najvece recesije cak i vise nego sto su ostvarile u vrijeme prije recesije ako su radile posteno. Vidis to niti u italiji niti u Austriji ili Holandiji nisu mogle uciniti. Njihova dobit tamo je bila daleko manja nego prije recesije a vlast tih zemalja nije dozvolila bankarima da pljackaju ljude nego im je naredila da se kamatne stope ili moraju spustiti ili ostati na istoj vrijednosti. Zasto takvo nesto nije ucinjeno i U Hrvatskpoj. Znas zasto? Zato sto u Hrvatskoj niti nemamo vlast nego hrpu cmizdravih govnjara koji su nesposobni voditi kako ekonomiju tako i politiku i kojima je jjedino stalo da ostvare sve beneficije svojih politickih funkcija bez obzira na to sto su doveli zemlju na rub bankrota i upropastili ekonomiju a od svog rasprodanog miraza napunili svoje racune po raznoraznim bankama svijeta i cekaju priliku da ga potrose. jebes takvu vlast i one koji vode drzavu. Jaco uvedi porez na bankarsku dobit pa ces vidjeti kako ce se kamate u 24 sata sniziti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije