Bitka za Inu

MOL: Novac iz dobiti mora ići u ulaganja!

'Zsolt Hernadi.........predsjednik uprave grupe MOL 22.02.2009.'
''
07.04.2011.
u 11:30

Država je najavila da će tražiti isplatu dividende, Mađari se protive i kažu da je vrijeme "sjetve, a ne žetve"

Odnosi između Vlade i MOL-a, ionako zaoštreni zbog MOL-ove nakane da preuzme većinsko vlasništvo u Ini i Vladine namjere uvođenja zakona koji će to zabraniti, mogli bi se dodatno zakomplicirati.

Vlada hoće 200 mil. kuna

Već smo pisali kako će država, kao drugi najveći suvlasnik, tražiti isplatu dividende zbog velike Inine lanjske dobiti od 958 milijuna kuna, no MOL je jučer priopćio da će kao najveći dioničar na Skupštini Ine u drugoj polovici svibnja predložiti da se dobit zadrži i iskoristi za daljnja ulaganja. Država je pak najavila kako će na Skupštini tražiti da joj se isplati polovica dobiti, što bi bilo oko 200 milijuna kuna, budući da 80 do 90 milijuna ide u zakonske rezerve, u zadržanu dobit oko 400 milijuna, a preostaje još nešto više od 400 koji bi se mogli podijeliti između najvećih dioničara Vlade i MOL-a. MOL se s isplatom dividendi ne slaže, a glasnogovornik Domokos Szollar poručuje:

– Ina je napravila odličan posao prošle godine ostvarivši veliku dobit nakon niza godina poslovanja s ozbiljnim gubicima. Čvrsto vjerujemo da bi se ta dobit trebala iskoristiti za budućnost, a ne za sadašnjost. Prava stvar koju Ina i njezini dioničari sada trebaju napraviti jest povećati vrijednost kompanije nastavkom nužnih ulaganja i razvojem. Szollar ističe kako je vrijeme sjetve, a ne žetve te da se ne smije pasti u zamku i danas pojesti sredstva koja osiguravaju budućnost. MOL poručuje da njihov prijedlog naglašava njihovu predanost financijskoj stabilizaciji Ine te da su dobri poslovni rezultati posljedica poboljšanja vanjskog okruženja, ali i napora koje je uložila uprava.

– U 2010. godini potpuna isplata nepodmirenih obveza prema hrvatskoj državi (koje su iznosile oko dvije milijarde kuna, nap. a.) i dobavljačima zahtijevala je da Ina znatno poveća razinu zaduženja, iznad dugoročno održive razine. Zadržavajući dobit, Ina bi mogla smanjiti zaduženost i tako ojačati svoju financijsku poziciju – pravdaju u MOL-u svoj zahtjev za neisplatom dividende. Szollar dodaje kako i zbog situacija na Bliskom istoku, gdje se može očekivati veća razina rizika, Ina mora pomno analizirati svoje prihode koji dijelom ovise i o toj regiji.

Predsjednik uprave Ine Zsoltan Aldott za Večernji je list već bio izjavio kako je bolje zadržati dobit nego isplaćivati dividendu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se priča rasplesti na Skupštini dioničara, ali nepobitno je da su Vlada i MOL više nego ikada udaljeni u svojim stavovima kada je u pitanju Ina.

Još im ne zaboravljaju

U Vladi MOL-u još ne mogu oprostiti što su zimus objavili svoju privatnu ponudu a da ih o tome nisu obavijestili. Hrvatska strana, kaže naš visokopozicionirani izvori iz Vlade, smatra da joj MOL kao strateški partner radi iza leđa, dok MOL to optužbe odbacuje.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
11:42 07.04.2011.

gdje su sad oni komunistički geniji što rogobore protiv stranaca jer da će izvući profit iz hrvatske? mađari hoće da reinvestiraju u razvoj ine, a naši \"domoljubni\" činovnici bi da ad-hoc izvuku novce da nahrane svoje neradničke uredske ešalone, aa za sutra njih baš briga \"snaći ćemo se, dići ćemo još jedan državni kredit\". činovnici u državnoj upravi gori su neprijatelji za državu i od četnika i od svih drugih zala koja su napadal hrvatsku, oni su dno dna.

DU
Deleted user
14:21 07.04.2011.

zasto ulaganja kad se moze napraviti kuca dvospratnica koju nitko ne treba... tek onako... samo da se potvrdi i da postane jasno svima gdje su zakopane sve zarade dosad najveceg ekonomskog rasta u hrvatskoj. mozda cak i zadnjeg.

AM
amadeusa
23:49 07.04.2011.

Najbolje ulaganje bili bi da se Tomislavu Dragičeviću isplati još milijun eura pa da zbilja zauvijek odseli u onu pripizd INU u Zagorju, za koju je dosad lagao da u njoj živi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije