Ina

MOL: Umićević je jedan od vodećih naftnih stručnjaka u Hrvatskoj

\'30.08.2006., Zagreb - Jasminko Umicevic, naftni konzultant.  Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL\'
Dalibor Urukalović/Pixsell
06.05.2011.
u 12:08

Iako su izvori bliski MOL-u poručili da se protive Šternovu lobiranju za Umićevića na mjestu glavnog direktora, u toj kompaniji ne osporavaju njegovu stručnost

Iako će i idućih 35 dana v.d. izvršnog direktora u Ini biti predsjednik uprave Zoltan Aldott, to ne znači da su Vlada i MOL postigli dogovor oko te funkcije. Upravo suprotno –- ne mogu se dogovoriti tko bi umjesto pritvorenog Bojana Milkovića zasjeo u tu fotelju. Izvori bliski MOL-u početkom tjedna poručili su da im se ne sviđa lobiranje Davora Šterna, predsjednika NO-a Ine, da glavni izvršni direktor bude naftni stručnjak Jasminko Umićević. Iz MOL-a sada službeno poručuju da nemaju nikakvih sumnji u profesionalne kvalifikacije Jasminka Umićevića te ga smatraju jednim od vodećih energetskih stručnjaka u Hrvatskoj. MOL, dakle, Umićeviću ne osporava njegovu stručnost i profesionalnost na području energetike, posebice naftnog i plinskog biznisa.

Izvori bliski MOL-u su se pozivali na to da je Ina u vrijeme kad su izvršne funkcije imali Štern i Umićević imala financijske gubitke koje su, pak, izvori bliski Vladi objasnili vanjskim okolnostima na koje nije imao utjecaj način na koji je taj dvojac upravljao kompanijom. Umićević je rekao kako mu nitko nije službeno ponudio mjesto glavnog izvršnog direktora u Ini i da tu funkciju sada ne bi ni prihvatio jer je trenutačno usmjeren na svoj privatni konzultantski biznis.

Davor Štern, Vladin predstavnik u NO-u Ine, ima viziju izmjene upravljačke strukture te kompanije na način da se upravi vrate izvršne ovlasti koje sada ima odbor izvršnih direktora. Štern, kako je ranije rekao, smatra da odbor izvršnih direktora nije u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima. Te promjene nisu moguće bez izmjena Glavnog dioničarskog ugovora između Vlade i MOL-a. Mađari, pak, smatraju da strukturu upravljanja Inom nikako ne treba mijenjati. U MOL-u obrazlažu da je upravo takav model vođenja kompanije, među ostalim, pridonio i sjajnom financijskom rezultatu na kraju prvog tromjesečja, odnosno dobiti većoj od milijardu kuna.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
13:46 06.05.2011.

može li si išta pametno čuti od te naše domaće menadžerske pameti? nikad ni riječi o poslovnog strategiji, planovima i načinu njihove provedbe, nego uvijek i samo o podjeli fotelja, proceduralnim ovlastima, tko je čiji igrač itd. itd. takvi \"poslovni\"\" modeli dobri su za isisati novce iz tvrtke i ni za što drugo. za pravi biznis očito su potrebni neki drugi menadžeri.

MA
mangic
19:03 06.05.2011.

Haha stvarno veliki naftni stručnjak, nema šta. Lik koji je novce zaradio na sumnjivim aranžmanima s INOM gdje je nekoć bio zamjenik direktora, te \"lobiranjem\" (isto kao Žužul) prilikom sklapanja raznih poslovnih aranžmana kojima je INA izgubila milijarde kuna u trgovanju naftom (samo u 2009. izgubili su 700 milijuna eura na trgovanju na svjetskom tržištu preko Umičevića). A Umičevićev brat lepi Milenko još ljepši, odvjetnik cjelokupne mafije (kako i Klice tako i Jelavića i co.) u gradu zagrebu, lik koji ne preza ni od čega. Al eto, glavno da Umičević ima para za platiti PR, pa onda onaj njegov potrčko Biočina svako malo obavi nešto o ovakvom \"stručnjaku\" u Nacionalu, a evo sad se i večernji pridružio lobiranju. Joj, moj Večernji stvarno ste skroz jadni, prvo onaj prevarant Končar, a sad i ovaj. Pošto članak?

DU
Deleted user
08:01 07.05.2011.

Dobroj financijskoj situaciji najviše smo pridonijeli mi koji kupujemo skupe naftne derivate a imamo male plaće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije