Rat za Inu

MOL zatajio da će na plinu iz Sirije zaraditi 5,7 mlrd. $ u 10 godina

\'11.09.2010., Zagreb - LEN EP u vaterpolu, finalna utakmica za muskih reprezentacija Hrvatske i Italije. Zoltan Aldott.  Photo: Antonio Bronic/PIXSELL\'
Antonio Bronić/Pixsell
Autori: Gojko Drljača, Iva Puljić-Šego
23.12.2010.
u 08:30

U Ini tvrde da Zagrebačka burza spava jer su "podaci o plinu iz Sirije poznati".

Zagrebačka burza zatražila je od Ine objašnjenje o najavljenom trostrukom povećanju proizvodnje plina u Siriji, s obzirom na to da je početkom prosinca započela testna proizvodnja na plinskoj stanici Jihar na Hayan bloku, koja bi Ini, odnosno MOL-u, omogućila mjesečnu zaradu od oko 48 milijuna dolara, a dosad je iznosila 16 milijuna. Ukupno se radi o 5,7 milijardi USD u deset godina.

Veća vrijednost dionica
Ina, naime, o tom povećanju proizvodnje plina i znatno većoj mogućnosti zarade nije izvijestila Zagrebačku burzu. Iako nije posve jasno ima li Ina, odnosno MOL, obvezu izvještavati burzu kada je riječ o testnoj fazi, ipak treba imati na umu da je sada posebno osjetljiva situacija budući da je MOL dao privatnu ponudu za otkup Ininih dionica po cijeni od 2800 kuna, a mirovinski fondovi i nepoznati američki ulagač te dionice na burzi otkupljuju po cijeni od 2830, odnosno 2850 kuna kako bi spriječili MOL da preuzme većinsko vlasništvo u toj naftnoj kompaniji. Upućeni smatraju da je MOL imao, a zatajio cjenovno osjetljivu informaciju o povećanju proizvodnje plina u Siriji te da dionica Ine vrijedi i znatno više od ponuđenih 2800 kuna.

Valja podsjetiti da Ina, nakon što joj Vlada dopusti poskupljenje plina za kućanstva (dosad je na uvoznom plinu imala gubitke jer ga je kupovala po višoj, a prodavala po nižoj cijeni) postaje visokoprofitabilna kompanija, a uzme li se u obzir da će joj se i trostruko povećati proizvodnja plina u Siriji te da na domaćem plinu već enormno zarađuje, sasvim je jasno da će vrijednost Ine, ali i njezine dionice, samo rasti.

U Ini pak kažu kako je Zagrebačka burza očito prespavala neke stvari jer da je općepoznato da su ulagali u plinska polja u Siriji i da se na njima očekuje veća proizvodnja i zarada. U svom očitovanju burzi u Ini pak pišu da će se nakon završetka testne proizvodnje u prvom tromjesečju 2011. godine moći potvrditi konačna razina proizvodnje ugljikovodika, no očekuje se da će ona biti znatno povećana u odnosu na prethodno razdoblje, kako je i najavljeno u financijskom izvješću za prvih devet mjeseci 2010. godine.

Najviše plina 2012. godine
To je istaknuto i u izjavi predsjednika uprave Ine Zoltana Aldotta, pišu u Ini, koja je dio tog izvješća, a proizvodni kapaciteti postupno će se povećavati.

Jesu li i hrvatski ministar gospodarstva Đ. Popijač kao i mirovinski fondovi imali povlaštenu informaciju o zaradi u Siriji? Jesu li se zato mirovinci zaigrali na burzi?

Ključne riječi

Komentara 61

Avatar MK
MK
11:49 23.12.2010.

...Kontrazla - Tebi je povjest pocelo sa 1945. ...Ja pak ti govorim kako je bilo prije okupacije Adolfa Hitlera!

Avatar MK
MK
11:57 23.12.2010.

...Dobar tek - idem na rucak!

XA
xaron
19:46 23.12.2010.

Pristup EU ce nas kostati ( samo po osnovu prisillne prodaje INE ) 5,7 milijardi E u narednih 10 godina. Prodaja drugih kompanija je takodje bila pod politickim pritiskom, ili EU ili USA, sada to znamo iz Wiki leaks-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije