Tvornica Mardešić iz Sali proslavlja 110. obljetnicu postojanja čime je postala najstarija tvornica na otocima. Za tjedan dana u sklopu proslave Salske fešte, Saljskih užanki mnogima će se prezentirati i to putem jednih od najstarijih živućih bivših radnika koji su zagazili i u deveto desetljeće, a koji će pokazati kako se nekada solila i prerađivala riba.
Danas je pak Mardešić nakon godina i godina borbe za opstanak na putu povratka dobrim rezultatima, pa tako na Dugi Otok dolaze raditi i Slavonci i drugi kontinentalci u potrazi za poslom, a kojeg su pronašli baš u Mardešiću.
- Imamo 75 zaposlenika od kojih dio putuje svaki dana na Dugi Otok, a dio je smješten u prostoru koji imamo predviđen za smještaj zaposlenika. Od 2006. godine vlasnik Mardešića je Jadranski pomorski servis kojem je bilo za cilj da se postigne, a na kraju se i postigla stabilnost, a što u našem poslu riboprerade znači vraćanje trenda na tržištu koji je bio i koji je sada opet prepoznat. Konzerviranu ribu odnosno srdele, skuše i tune, odnosno 13 konzerviranih proizvoda izvozimo na tržište regije i to u BiH, Sloveniju, Srbiju i Češku. Tu je riječ oko 7 milijuna konzerviranih proizvoda, a ljeti solimo i pola pa i više od pola tone svježe ribe, prvenstveno inćuna i srdele koje izvozimo u Španjolsku, rekla nam je Marina Depolo, direktorica salskog riboprerađivača Mardešić.
>> Neodoljivi okusi jadranske ribe iz Tvornice Mardešić
To je neka greška....Tu je tvornicu trebalo uništit prije 10 - 15 godina. Kako smo to previdjeli? Pa kad i ne idemo na otoke! (Sve hrvatske vlade)