PREKOMORSKO POVEZIVANJE

Nastavljaju se pregovori o slobodnom trgovanju EU i SAD-a

Alessandro Barberis
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
10.12.2013.
u 13:11

Eurochambres smatra da bi budući ugovor o slobodnoj trgovini između EU i SAD-a morao postaviti globalni standard oko reduciranja administrativnih opterećenja povezanih uz carinske procedure, harmonizaciju standarda i uspostavu međusobnog priznavanja certifikata malih i srednjih poduzeća

Drugi krug pregovora o slobodnom trgovanju između SAD-a i EU nastavlja se u Washingtonu u srijedu 18. prosinca, a stav o tome iznio je i savez europskih gospodarskih komora Eurochambres, čija je članica i Hrvatska gospodarska komora.

- Eurochambres se zalaže za prošireno i smisleno trgovinsko i investicijsko partnerstvo između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, a budući ugovor o slobodnoj trgovini treba jasno ciljati na to da osnaži multilateralna trgovinska pravila - izjasnio se Eurochambers.

Ističu da bi mala i srednja poduzeća trebala biti okosnica transatlantskoga gospodarstva pa bi budući ugovor o slobodnoj trgovini između EU i SAD morao postaviti globalni standard u tom pogledu, uključujući reduciranje administrativnih opterećenja povezanih uz carinske procedure, harmonizaciju standarda i uspostavu međusobnog priznavanja certifikata.
Smatraju da su ta područja prioriteti budućeg ugovora.

Komentara 1

DO
Dolinski
09:33 11.12.2013.

Od toga će profitirati velike kompanije. Ništa za malene. To će dodatno produbit razliku između extra bogatih i ostalih (koji će uglavnom biti siromašni)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije