Beograd

Osnovana zajednička željeznička tvrtka Hrvatske, Srbije i Slovenije

vlak
Arhiv VL
30.07.2010.
u 14:33

Nova tvrtka trebala bi početi s radom 1. rujna, a njome će upravljati Slovenija jer je članica Europske unije, najavio je srbijanski ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić.

BEOGRAD - Srbija, Hrvatska i Slovenija potpisale su danas u Beogradu deklaraciju kojom se podržava osnivanje zajedničke željezničke tvrtke kojoj je zadaća poboljšanje prometa na Koridoru 10, javljaju beogradski mediji.

Srbijanski je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić nakon potpisivanja dokumenta rekao kako bi nova tvrtka trebala početi s radom 1. rujna, a njome će upravljati Slovenija jer je članica Europske unije. Deklaraciju su potpisali srbijanski ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, slovenski ministar prometa i veza Patrik Vlačič i državni tajnik Ministarstva mora prometa i infrastrukture Hrvatske Danijel Mileta.

Tim su se dokumentom tri države obvezale da će raditi na uklanjanju administrativnih ograničenja prilikom prijevoza robe i putnika preko graničnih prijelaza. Trojica ministara su početkom tjedna na Brdu kod Kranja postigla dogovor o formiranju alijanse željezničkih poduzeća Srbije, Hrvatske i Slovenije kako bi prijevoz robe i putnika učinili učinkovitijim, isplativijim i bržim te kako bi put od Ljubljane do Istanbula bio skraćen sa sadašnjih 57 na 35 sati.

Tada su ministri ocijenili da je formiranje takva zajedničkoga željezničkog  poduzeća pravi način za eliminiranje svih slabosti koje opterećuju učinkovitost poslovanja, kao što su komplicirane i spore procedure na graničnim prijelazima te u postupku carinskog, fitosanitarnog i veterinarskog nadzora. Ocijenjeno je također da robni transport željeznicom kroz tri države traje predugo pa ni jedno od nacionalnih željezničkih poduzeća nije konkurentno.

Komentara 3

IS
istima
15:02 30.07.2010.

Zvat će se BALKANEKSPRES ?

OB
-obrisani-
15:16 30.07.2010.

ma jok zvat ce se BALKAN-SEX-EXPRESS

OB
-obrisani-
15:46 30.07.2010.

ok,sorry

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije