Sve je više trgovačkih centara

Po svakom Zagrepčaninu uskoro 1,36 m2 šoping centara

westgate
Goran Jakus/PIXSELL
15.11.2009.
u 17:25

Uspjeh investitora ne ovisi o sreći ili slučajnosti, nego o dobrom planiranju i analiziranju, tvrde u RegioPlanu.

Krize kad je u pitanju šopingholija nema. Barem tako ovih dana izgleda navala na najnoviju trgovačku radost – zaprešićki West Gate – čime se stječe dojam da Hrvati, unatoč sve manjoj kupovnoj moći i godišnjem realnom padu maloprodaje od gotovo 16 posto, imaju još puno novca za potrošnju.

A u to, čini se, vjeruju i investitori, koji su ove godine u zapadnoj Europi zbog globalne krize i teškoća u financiranju zamrzli dio planiranih investicija u trgovačke centre od najmanje 7 milijuna kvadrata, ali se zato u Hrvatskoj i dijelu regije ponašaju, reklo bi se, poput pijanih milijunaša.

Još 16 novih centara

Uključujući novootvoreni West Gate, Zagreb tako, prema istraživanju bečke konzultantske kuće RegioPlan, ima već 16 šoping-centara s 340.000 m² kvalitetnog trgovačkog prostora, što je koncentracija od 44 m² na 100 Zagrepčana ili 18 m² na 100 Hrvata.

Zagreb prema tim brojkama, unatoč nižoj kupovnoj moći, prestiže i gradove poput Beča, dok bi gustoća prodajne površine u idućim godinama trebala višestruko rasti. Samo u Zagrebu i oko njega u sljedeće je tri godine planirano još 16 novih trgovačkih centara, čime bi se broj kvadrata na 100 stanovnika i više nego utrostručio (136 m²).

Uspjeh ne ovisi o sreći

Unatoč upozorenjima stručnjaka kako će Zagreb teško podnijeti veći broj kvadrata, investitori su uvjereni da će im se ulaskom u EU ranije zauzeti teren isplatiti, a donose, tvrde, i nove brendove, popratne sadržaje i koncepciju, koji će zadovoljiti potrebe kupaca.

Hanna Bomba-Wilhelmi, direktorica RegioPlana, kaže kako o tome je li ih previše ili ne, odlučuju kupci, no borba za tržišne udjele i istiskivanje s tržišta u Zagrebu neizbježni su.

Ne postoji neka predodređena granica kolika bi gustoća trgovačkih kvadrata morala biti. Međutim, na raspolaganju je ograničena količina novca koju konzumenti na nekom području mogu potrošiti i – sad je samo pitanje gdje, objašnjava Bomba-Wilhelmi.

– Uspjeh ne ovisi o sreći ili slučajnosti, nego o dobrom planiranju i analiziranju, pri čemu uspjeh jednog trgovačkog centra ponajviše ovisi o lokaciji, veličini, ponuđenim brendovima i izboru kupaca, pristupačnosti i prometnoj povezanosti, atmosferi koja u njemu vlada, osvjetljenju, preglednosti... – kaže Bomba-Wilhelmi.

Tvrdi kako će West Gate s više od 250 trgovina zasad oteti vodeću poziciju City Centeru One, koji ima oko 50.000 kvadrata. No, uskoro stiže žestoka konkurencija s istoka.

U pripremi je, naime, trgovački centar lanca Ikea kod čvora Ivanja Reka na 140.000 m² površine, čime će biti ne samo najveći u RH nego i u cijeloj CEE/SEE regiji, a i u Buzin stiže konkurencija u obliku Supernove Zagreb.

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
17:49 15.11.2009.

Bit ce vam prekasno dok shvatite da ce na vama testirati novi kapitalisticki smjer doma ostavljaju takve nebuloze ako promase nece imati griznje savjesti za promasaj svakom bedaku njegova radost

Avatar KAPELSKI
KAPELSKI
19:01 15.11.2009.

Da biste obavili kupovinu u Westgateu, najvećemu trgovačkom centru u Hrvatskoj, potreban vam je samo jedan cijeli dan i kreditna kartica. To su rijeći glavnog investitora Ernsta Kirchmayr kad priča o “svom ponosu”.

OB
-obrisani-
18:40 15.11.2009.

užas,trebaju nam radna mjesta,proizvidnja,tvornice,a ne trgovine u kojima ostavljmo novce stranim vlasnicima,koji te novce iznose iz zemlje.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije