Gospodarska prognoza za sljedeću godinu

Potrošnja nagomilane štednje diktirat će ekonomski rast u 2022.

Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
15.12.2021.
u 09:59

Trošenje ušteđevine moglo bi rezultirati rastom svjetskog BDP-a od dodatna tri postotna boda, a ako se bude trošilo brže, rast bi mogao dosegnuti 4,5 postotnih bodova. Najveći su rizik nove varijante virusa

Kućanstva su u dvije godine pandemije štedjela gotovo dvostruko više nego prije. Neki su vratili dugove, drugi su novac uložili u posao, a treći ga drže u banci. Kako će se i koliko brzo ušteđeno trošiti, odrediti će dinamiku svjetske ekonomije u sljedećoj godini – najavljuje to Mastercard Economics Institute u svojim ekonomskim prognozama za 2022.

Vjeruju da će potrošnja nagomilane ušteđevine rezultirati rastom svjetskog BDP-a od dodatna tri postotna boda, a ako se ušteđevine kućanstava budu trošile brže, rast bi mogao dosegnuti 4,5 postotnih bodova. Očekuje se i usporavanje BDP-a u odnosu na 2021. jer poticaji vlada blijede, a inflacija raste, osobito u naprednim gospodarstvima.

Izvještaj Economy 2022, pokazuje kako će dominirati pet temeljnih činitelja: štednja i potrošnja, oporavak lanaca opskrbe, ubrzavanje digitalizacije, rast putovanja i sve veći broj ekonomskih rizika. 

Analiza koju su proveli na 32 globalnih tržišta pokazala je kako je potrošnja dobara s 39 posto narasla na 47 posto i uzdrmala sektor usluga te opteretila lance opskrbe. 

- Kako se tijekom sljedeće godine granice budu više otvarale, potrošnja na robu i potrošnja na usluge će se uravnotežiti – ističu ekonomisti. Dodaju da će 20 posto pomaka prema online trgovini u maloprodaji ostati trajan trend. 

Proteklu je godinu obilježio i povratak putovanjima, ali nastavak rasta ovisi o novim varijantama virusa koje mogu dovesti do zabrana. Vidljiv je oporavak u domaćim i kratkim putovanjima, udaljenima do 1000 kilometara, dok putovanja na srednjim udaljenostima od 1000 do 3000 kilometara podliježu strožim ograničenjima, kao i daleka putovanja. No ekonomisti prognoziraju da će vlade biti sklonije sigurnosnim mjerama, kao što je obvezno cijepljenje, umjesto zatvaranja putnih koridora.

- I dalje postoje rizici koji mogu poremetiti globalnu ekonomiju. Nove varijante virusa poput omikrona predstavljaju najveći neposredni rizik, ali tu su i drugi rizici koje treba držati pod kontrolom kako ne bi poremetili oporavak, kao što su porast cijena stanova, skok cijene nafte i međunarodni tarifni ratovi – upozoravaju. 

Ekonomisti zaključuju da nas ova godina nije vratila u normalu, ali su rast gospodarstava, sve veća dostupnost cjepiva i obuhvatnija digitalizacija doprinijeli oporavku poslovanja. 

>> VIDEO Pad cijena kratko trajao, stigle su nove cijene goriva


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije