15. Simpozij HKOIG

Povećat će se cijene geodetskih usluga uslijed inflacije i manjka kadrova

14.10.2022.
u 15:01

Ovogodišnji je simpozij krovne organizacije geodeta u Hrvatskoj počeo panelom Izazovi u doba inflacije na kojem su istaknuti problemi zbog kojih će geodetske usluge morati poskupjeti zbog problema s kojima se susreću i drugi sektori, manjka radne snage i inflacije

Geodetske će usluge poskupjeti zbog situacije koja je prisutna i u brojnim drugim sektorima, inflacija uvjetuje povećanje plaća, geodeti kao tehnološka struka specifičnog znanja mogu pronaći posao i u inozemstvu, a teško je osim povećanja cijene usluga u toj grani promaći druge izvore prihoda. Sve se to moglo čuti n prvom panelu pod naslovom Izazovi u doba inflacije 15. Simpozija ovlaštenih inženjera geodezije koji se održava u Opatiji.
Na panelu na kojem su sudjelovali Sudionici panela bili su ekonomski stručnjaci Vedrana Pribičević i izv. prof.dr.sc. Ante Rončević, predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca Robert Klojčnik, predsjednik HKOIG-a, Adam Agotić te predstavnik Europskog vijeća geodeta – CLGE, Nicholas Smith, uz razloge za to koje je logično bilo i pretpostaviti te su slični drugim sektorima, Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije napravila je i istraživanje o kretanju plaća i cijenama usluga među u geodeziji u Hrvatskoj među članovima Komore. To je istaživanje pokazalo da je 45 posto ispitanika već i povećalo svoje cijene u posljednjih godinu dana. Također, i Adam Agotić, predsjednik HKOIG-a, potvrdio je i kako niti ova struka u kojoj se traže možda i više nego drugdje odgovornost i preciznost te visoka tehnička znanja, nije imuna na demografske probleme koji su u Hrvatskoj već odavno prisutni - radne je snage u struci sve manje. Istraživanje je Komore pokazalo kako je izvan Zagreba, Rijeke, Istre i Splita tvrtkama teško pronaći nove inženjere geodezije koje bi zaposlili.
Očito je jedan od razloga još jedan podatak iz istraživanja a to je da plaće u ovom sektoru jesu porasle u odnosu na prošlu godinu, što je povrdilo 39 posto ispitanika. Ali isto tako geodetske tvrtke sporo reagiraju na inflatorne pritiske jer čak 56 posto inženjera geodezije u 2022. imaju istu plaću kao i u 2021. Na panelu se moglo čuti i kako se visina plaća geodeta u Hrvatskoj kreće oko prosjeka plaća u gradu Zagrebu. Jedan je razlog za takvu situaciju i taj što je geodetski sektor čije se tržište u Hrvatskoj procjenjuje na 650 milijuna kuna, prije deset godina pogođen deflacijom cijena. Da se radi o relativno malom tržištu u kojem ima puno ponuđača geodetskih usluga što ponekad utječe i na kvalitetu usluga, smatra Robert Klojčnik, iz Udruge geodetsko geoinformatičke struke pri HUP-u. Nicolas Smith, predstavnik Europskog vijeća geodeta rekao je, pak, kako u zapadnim zemljama takvi problemi nisu prisutni u toj mjeri.
Ugledna naša ekonomistica sa Zagrebačke škole za ekonomiju i management Vedrana Pribičević održala je predavanje u kojem je dala podlogu za razumijevanje današnjih ekonomskih kretanja koja utječu i na geodetsku struku istaknuvši kako percepcija inflacije uvijek daje dojam kako je inflacija viša nego što zapravo jest te ovisi o nečijem materijalnom stanju. Iako je iznijela pozitivnu projekciju inflacije temeljem procjene Europske središnje banke koja smatra kako će se inflacija kroz godinu i pol vratiti na 2 posto, upozorila je i kako je temeljenje modela projekcija s uključenom inflacijom bez velike koristi zbog rata u Ukrajini za koji se ne zna koliko će trajati i koje će sve dodatne teškoće donijeti.
Ovogodišnji 15. Simpozij okupio je oko 1.200 sudionika koji će odslušati šest tematskih sesija s 33 stručna predavanja. Ovogodišnja konferencija pod nazivom “Geodezija i vode”, je uz uobičajene geodetske teme, posvećena i evidentiranju pomorskog i vodnog dobra te problematici parcelacije poljoprivrednih zemljišta, što su ujedno i teme panel diskusija.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:14 14.10.2022.

??? Povećati će cijene zbog manjka kadrova??? Što se to kupca usluge tiče i gdje je tu dodatni trošak za geodetu? Da li će usluga kupcu zbog toga biti bolja? Ne, biti će još gora odnosno sporija, a plaćati će se skuplje. Mislim, ne bi imao ništa protiv kada bi svima onda išla povišica, ovako jedni prime veću plaću, a drugi dobiju samo veće troškove. Ionako su geodetske usluge bile preskupe. Prije pet godina sam platio 2500 kn za izmjeru parcele, nekih sat vremena posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije