mnogi će se iznenaditi

Istina o slanini i svinjskoj masti: Stručnjaci otkrivaju što zaista jedemo!

Skradin: Otvorenje 13. sajma agroturizma Šibensko-kninske županije
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
31.12.2024.
u 11:27

Tradicionalne namirnice poput svinjske masti, slanine i luka zauzimaju posebno mjesto u kulinarskoj tradiciji mnogih regija, posebno na ovim prostorima.

Njihov bogat okus i miris evociraju uspomene na domaće obroke, no sve češće se postavlja pitanje kakav utjecaj imaju na zdravlje. Stručnjaci ističu kako ključ nije u potpunom izbjegavanju ovih namirnica, već u pronalaženju ravnoteže i razumijevanju njihovih nutritivnih vrijednosti i učinaka na organizam, piše klik.hr

Svinjska mast i slanina često su pod povećalom zbog visokog udjela zasićenih masti, no to ih ne čini nužno lošima. Kada se konzumiraju umjereno i kao dio uravnoteženih obroka, mogu pridonijeti zdravlju. Na primjer, svinjska mast sadrži vitamin D i omega-3 masne kiseline, osobito kada potječe od životinja uzgojenih prirodnom hranom. Također, mast je stabilna na visokim temperaturama, što je čini pogodnom za termičku obradu.

Što se tiče slanine, iako se često kritizira zbog masnoća i kolesterola, ona sadrži značajne količine mononezasićenih masti poput oleinske kiseline, koja se nalazi i u maslinovom ulju. Uz to, slanina je bogata vitaminima skupine B, selenom, fosforom i željezom. No važno je birati proizvode bez dodanih nitrata i nitrita te je pravilno pripremati kako bi se smanjila prisutnost potencijalno štetnih spojeva.

Za razliku od masti i slanine, luk uživa nepodijeljenu pohvalu stručnjaka. Ova hranjiva namirnica bogata je vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima koji smanjuju upale i rizik od kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja. Osim vitamina C, koji jača imunitet, luk sadrži vitamine B skupine i kalij, ključan za zdravlje živčanog sustava i mišića.

Dok su mast i slanina često predmet rasprava, njihova umjerena konzumacija i pravilna priprema mogu smanjiti rizike. S druge strane, luk ostaje nenadmašan saveznik u svakodnevnoj prehrani, pružajući brojne zdravstvene benefite.

Komentara 14

MA
MaloSmetalo
13:06 31.12.2024.

Probleme sa kolesterolom je izmislila farmaceutska industrija kako bi dobro zaradila na pomodnosti i lakovjernosti. Kolesterol služi za krpanje krvnih žila. Do prekomjerne količine kolesterola ne dolazi zbog masti nego zbog šećera koji oštećuje krvne žile iznutra. Zar očekujete da farmacetski lobi ubije svoju drugu najbolju kravu muzaru. Prva najbolja krava muzara je hipertenzija iliti povišeni tlak. Do njega dolai kada jedete smeće (da ne kažem govna) od hrane i kada gledate meinstrem medije koji vas namjerno nerviraju i čine mizernima. JEr im tako raste čitanost i gledanost. Sretna vam nova godina i ako želite ostanite ovce za šišanje!

PA
Pametanumoruludih
15:33 31.12.2024.

Nas organizam zna kako da probavi meso i mesne masnoce. Izbjegavajte umjetne masti i ulja, kao npr. Margarin. Hrana nebi smjela dolaziti iz laboratorija nego iz prirode. "Zdravstvena Industrija" se nemoze bogatiti od zdravih ljudi... Zato Vas namjerno truju...

SV
svirač
00:51 01.01.2025.

najveća je zabluda da ćeš jedući masnoću biti sve masniji. ne znam što to onda točno recimo krave čini masnima - jedu samo biljke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije