Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pregrijano ili podgrijano tržište?

30.10.2006.
u 11:52

Je li hrvatsko tržište pregrijano? Situaciju bih prije nazvao podgrijanom. Na burzi ništa bez adrenalina hormoni moraju stalno biti u optjecaju da bi ona osjetila život. Naravno, tko nikad nije vidio kako izgledaju hrvatske burze odmah zamisli silnu strku uzbuđenih ljudi u prugastim sakoima, u sjeni golemih monitora na kojima jure jednako tako uzbuđene brojke, koje oni žustro zapisuju dok im se znoj cijedi s čela.

Naravno, ni na Wall Streetu svaki dan nije baš takav. No, ništa od toga kod nas. Ni u Varaždinu, ni u Zagrebu. Burze u nas i prostorije brokera obični su uredi koji se od drugih razlikuju tek po tome što službenici ispred sebe često imaju dva umjesto jednog monitora. No, povremeno poneka dionica ipak nenadano uzleti. Bez ikakva vidljivog razloga. Siguran znak da se nešto događa. Ili da netko želi da pomislimo da se nešto događa. Netko možda podgrijava tu dionicu kako bismo mi uložili kad to njemu odgovara ili da prodamo kad mu je to u interesu. Dobro je da burze konačno uvode pravila kojima se sprečavaju takve čudne oscilacije.

No, na stranu akrobacije pojedinih špekulanata na burzi, zapravo, cjelokupno je naše gospodarstvo podgrijano. Kad to kažem mislim da i dalje ostvarujemo rast bez stvarnog gospodarskog pokrića. Imamo i dugu tradiciju. Titovu državu zapadni kreditori podgrijavali su kao politički projekt. Kad se taj balon ispuhao, dobili smo par-nepar te redove za kavu i deterdžente. Markovićev balon napuhao se u nadi da slijedi vlasnička transfomacija koja će bogato opravdati kreditnu injekciju. No taj se balon doslovce rasprsnuo u lokvi krvi. Nakon rata, ponovno srčemo podgrijanu juhu rast svakodnevno financiramo uvozom, i to svježega stranog kapitala. Gotovo ništa što se događa u našem gospodarstvu toliki uvoz ne opravdava jasno je da je on moguć samo zato što kreditori jasno vide velika još neaktivirana bogatstva koja mogu poslužiti kao zalog.

Koliko dugo? Ne vjerujem da Hrvatskoj prijeti bilo kakav argentinski scenarij, naprotiv, na vidiku su i neki blagi pozitivni pomaci. No, ako doista ne pokrenemo Hrvatsku prije nego što sve rasprodamo, bit će nam posve svejedno hoće li balon puknuti ili se samo ispuhati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije