Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uštede

Proračun za 2011. bit će pola milijarde kuna manji

gospodarstvenici
Žarko Bašić/Pixsell
05.11.2010.
u 12:00

Marić nije htio otkriti u kojim sektorima će se najviše štedjeti. Vlada po zakonu proračun mora donijeti do 15. studenoga

Proračun za iduću godinu bit će 122 milijarde kuna, što je pola milijarde kuna manje u odnosu na ovu godinu - najavio je danas u Zagrebu državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Zdravko Marić na poslovnom skupu Položaj hrvatskog izvoza u 2011. 
Marić nije htio otkriti u kojim sektorima će se najviše štedjeti. Vlada proračun mora po zakonu donijeti do 15. studenoga, a Marić je kazao kako Vlada očekuje rast BDP-a u 2011. od 1,5 posto.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago uputio je Vladi RH sedam zahtjeva za poboljšanje položaja izvoznika. Prvi zahtjev je da država ojača Hrvatsku banku za obnovu i razvitak.

- Tražimo da se iz proračuna u narednom desetogodišnjem razdoblju svake godine, usmjereno na dokapitalizaciju HBOR-a, izdvoji 500 milijuna kuna. Na osnovu tog jačanja HBOR-a očekujemo jeftiniji kapital za izvoznike - kazao je Bago. Izvoznici traže i značajnije smanjivanje ukupnih subvencija iz proračuna RH.

- Nismo protiv subvencija, ali ulaganje u vreće bez dna nije prihvatljivo, jer smo mi taj novac krvavo zaradili na međunarodnom tržištu. Sredstva koja će se namaknuti smanjivanjem državnih subvencija treba usmjeriti prema izvozu kroz provedbu mjera kojima je krajnji cilj izvoznicima kapital učiniti što dostupnijim i povoljniji - kazao je Bago.

Izvoznici traže da se u ponudu HBOR-ovih programa gospodarstvu uključi i program za sustavno praćenje razvoja visokotehnoloških proizvoda koji bi u budućnosti osigurali porast BDP-a u Hrvatskoj na najmanje 20.000 eura po glavi stanovnika. Traže izvoznici da se u ponudu HBOR-a uključi i kredit stranom kupcu s rokom otplate od najmanje 10 godina s kamatnom stopom ispod 3,5 posto.

Potrebno je, kažu izvoznici, gospodarstvenicima učiniti dostupnim središnje mjesto za informiranje o svim akcijama i programima Vlade RH, usmjerenim prema jačanju hrvatskog gospodarstva.  Smatraju i da je nužno promijeniti Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja te da AZTN bude zaštita od nekvalitetnih i subvencioniranih roba na hrvatskom tržištu.

- Francuska svoj sir subvencionira sa 40 posto i on zatvara radna mjesta kada dođe na hrvatsko tržište. A koliko je još prikrivenih subvencija? To treba kažnjavati - kazao je Bago.

Zadnji zahtjev izvoznika je da se operacionalizira strategija izvoznika s revitalizacijom međuministarske nadzorne i operativne skupine koji bi se sastajali jednom mjesečno, a godišnje podnosili izvješće Hrvatskom saboru.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač odgovorio je pak kako će Hrvatska pomoći izvoznicima i kroz mrežu gospodarske diplomacije koja se upravo stvara na ključnim tržištima.

- Izvoznici će izvući gospodarstvo iz krize, pred nama je dobro vrijeme - kazao je Popijač.

Ključne riječi

Komentara 23

CU
cunt
22:59 05.11.2010.

kaj je to za nas hrvate

PI
Pippo9
14:20 05.11.2010.

Plan za proračun je tu a sad ćemo vidjeti hoće sve ići kako je predviđeno

AM
amato
15:18 05.11.2010.

A kad se njima pridoda genijalni Šuki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije