Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENDOVI Nijemci i Francuzi u strahu od radnika nove Europe traže fleksibilnije radno zakonodavstvo

Radnici za duži radni tjedan

man-iz01-txt.jpg
import
22.08.2006.
u 14:11

Njemački i francuski političari žele uvesti fleksibilnije radno zakonodavstvo u kojem bi nesmetano mogli uvesti i fleksibilnije radno vrijeme.
Radnici ih u ovom slučaju, pokazala je anketa Financial timesa podržavaju. Naime, 65 posto Nijemaca i 52 posto Francuza protivi se vladinoj kontroli radnih sati. Jedino Španjolci, njih 72 posto, podržavaju kontrolu vlade po pitanju radnih sati, a Talijani su podijeljeni, njih 43 posto želi nekontrolirano raditi dok ih 37 posto podržava nadzor nad radnim satima.

Radni sati podliježu i nadzoru direktive Europske unije koja limitira maksimalan broj radnih sati koje radnici smiju odraditi, najviše 48 sati. Visoka stopa nezaposlenosti u Njemačkoj i Francuskoj posljednjih godina natjerala je neke političare da preispitaju učinkovitost strogoga zakona kojem je cilj zaštiti radnike, te vjeruju da je bolje rezultate dao anglosaksonski model. Britanci su, naime, jedini koji su uspjeli izuzeti se od EU direktive o radnim satima.

Zabrinutost Nijemaca i Francuza veća je priključenjem novih europskih članica, posebice ih brinu Slovačka i Poljska jer nude vrlo jeftinu radnu snagu kojoj ne mogu konkurirati.
I Volkswagenov izvršni direktor upozorio je nedavno da će proizvodnju golfa preseliti iz Njemačke ukoliko sindikati ne pristanu na izmjenu radnog vremena, točnije s 28,8 tjedno pređu na 35-satni radni tjedan bez dodatnih naknada za prekovremene sate.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije