Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI FINE

Pogledajte kako su poslovali trgovački lanci: Evo tko nudi najveće plaće, a tko tek minimalac

Najavljeno smanjenje PDV-a na brojne proizvode i usluge, hranu, plin, higijenske uloške...
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
31.05.2024.
u 12:21

Prosječna neto plaća u djelatnosti trgovine na malo (osim trgovine motornim vozilima i motociklima) iznosila je 937 eura, a polovina vodećih trgovačkih lanaca daleko je od prosjeka.

Vodeći trgovački lanci, koji pretežno prodaju hranu, piće i duhanske proizvode, redom bilježe dvoznamenkast rast prihoda, a kako rast dobiti kod većine njih nadmašuje stopu inflacije to pokazuju da je rast cijena pogodovao formiranju viših marži.

Dio trgovaca dignuo je plaće svojim radnicima, ali neki od njih ipak i dalje drži radnike na minimalcu, piše Tportal. Konzum je zaradio čak 1,88 milijardi eura, čime je njihov prihod skočio za 17, 6 posto u odnosu na godinu ranije. Lidl je povećao svoj prihod na 11,4 posto, na 1,19 milijardi eura. Najbrže rastući trgovački lanac i dalje je Studenac, dok je natprosječni rast prihoda (20,3 posto) zabilježi i Spar te se približio Lidlu.

Plaće u Bosi na minimumu

Prosječna neto plaća u djelatnosti trgovine na malo (osim trgovine motornim vozilima i motociklima) iznosila je 937 eura, a polovina vodećih trgovačkih lanaca daleko je od prosjeka.  Najniže plaće imaju radnici vinkovačkog Bose gdje je prosjek lani bio tek 570 eura, desetak eura iznad zajamčenog minimalca. Osjetno ispod prosjeka su i plaće u Trgovini Krk (644 eura), Tommyju (800 eura), Narodnom trgovačkom lancu (804 eura) i Konzumu (830 eura).

Zaposlenici Lidl, s druge strane, prosječno zarađuju 1500 eura. Plaće u Plodinama, Kauflandu, Sparu i Studencu su iznad prosjeka, a kreću se u rasponu od 970 do 990 eura.

FOTO Ovi ljudi ni krivi ni dužni idu u Sabor: Neki su jedva 'prebacili' 100 glasova, a uživat će u 2500 eura plaće

Najavljeno smanjenje PDV-a na brojne proizvode i usluge, hranu, plin, higijenske uloške...
1/34
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije