Kao jednu od mjera u borbi protiv epidemije debljine i pretilosti EU razmatra upotrebu tzv. “semafor” sustava u trgovini hranom i pićem. EK bi već krajem godine trebala objaviti studiju o nutritivnim oznakama koje na pakiranju hrane ili pića kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrijednost proizvoda – od najzdravijeg tamnozelenog “A” do najmanje zdravog crvenog “E”.
Članica odbora i potpredsjednica eurosocijalista Biljana Borzan kaže kako je takav sustav označavanja jednostavan za implementaciju, a kupcu pomaže da se lakše razazna koji su u mnoštvu proizvoda zdraviji. Sustav Nutriscore na dobrovoljnoj se osnovi zasad upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španjolskoj.
– Proizvođači i trgovci hranom u tim zemljama uključili su se u projekt kako bi pokazali brigu za javno zdravlje i društvenu odgovornost. Moj cilj je da se ovaj ili sličan sustav počne upotrebljavati i u Hrvatskoj kako bi se popravila zdravstvena slika društva, koja je u nekim segmentima vrlo zabrinjavajuća. Porezna presija nije jedini način da se to postigne – kazala je Borzan.