Ocjena D&B-a

Slab oporavak Hrvatske u 2010., krediti HBOR-a mogu biti opasni

kosor
Slavko Midžor/PIXSELL
12.05.2010.
u 09:59

Najveća bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet dodijelila je Hrvatskoj i dalje rejting DB3d, što je svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja.

Najveća bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet dodijelila je Hrvatskoj i dalje rejting DB3d, što je svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja. U izdanju Dun & Bradstreetove mjesčne publikacije International Risk and Payment Review za tekući mjesec, rejting se povisio Hong Kongu, Singapuru i Tajvanu, a snizio Latviji i Tajlandu.

U regiji i dalje najviši rejting ima Slovenija (DB2c), a slijede Mađarska (DB3d), Albanija (DB4a), Makedonija (DB4b), Srbija (DB4d) i BIH (DB6a).

Prema podacima D&B-a, 23,5% plaćanja hrvatskih poduzeća stranim poduzećima kasnilo je više od 30 dana od ugovorenih rokova. 65% plaćanja izvršeno je u dogovorenom roku, dok je 8.9% plaćeno sa 60 ili više dana zakašnjenja od ugovorenog roka. 2,2% plaćanja kasni više od 120 dana. D&B i dalje preporučije stranim investitorima da poslovanje s hrvatskim poduzećima osiguraju akreditivom. Zbog kreditne krize i smanjenja profitabilnosti poduzeća, plaćanje stranim partnerima i dalje ostaje izazov za hrvatska poduzeća.

Nakon pada ekonomske aktivnosti u 2009. godini (D&B procjenjuje pad BDP-a 5,7%, te pad industrijske proizvodnje za 9,3%), u ranoj fazi 2010. godine vidljivi su tek mali znakovi oporavka. Dapače, industrijska proizvodnja pala je 5,5% u prva dva mjeseca, a domaća i strana potražnja su slabe, ističu u D&B-u. Domaća poduzeća nisu sklona gomilanju zaliha zbog nesigurne situacije na tržištu. Potrošači se boje otkaza (nezaposlenost se popela na 12,2% - najveća razina nakon travnja 2006. godine), a kao rezulatat toga je pad maloprodaje 13,9%.

Nakon neuspješnih antirecesijskih mjera, ističe se u publikaciji, Vlada se koncentrirala na nove fiskalne mjere kako bi privukla strane investitore i poticala potrošnju. Tu će pomoći i HBOR s dodatnim financijskim sredstvima. D&B smatra kako to kreditiranje može biti opasno jer se mogu kreditirati i ona poduzeća koja su ne samo pogođena krizom, nego i ona koja su fundamentalno neprofitabilna.

Komentara 16

UK
Ugo Kajvez
10:37 12.05.2010.

Sve zato jer je KRIVI sustav postavljen u hrvatskoj .... neoliberalni i dodvornski zapadu i stranim bankama ................ pljunite mi ako nije tako !!

AU
autoritet
10:53 12.05.2010.

bonitetne kuće su obični američki mafijaši koji u dogovoru s bankama određuju rejtinge - oni odrede niži rejting = banka ostvari više kamate. upravo zato EU i kreće u formiranje svoje agencije

KR
kreont
12:17 12.05.2010.

Kad nam je raiting bolji od Albanije i Srbije a puno ispod Slovenije. E pa super smo. Nama je baš super. Ova recesija je odlična dajte nam još 2,3 takve. Dajte nam još nekoliko Podravčeca tako da nam raiting poraste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije