Loše reforme

S&P Francuskoj opet srezao kreditni rejting

Hollande
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
08.11.2013.
u 18:30

Nakon objave o spuštanju rejtinga, kamate su na francuske 10-godišnje obveznice porasle sa 2,15 na 2,38 posto.

Agencija za procjenu kreditnih rejtinga Standard & Poor's snizila je kreditni rejting Francuske sa AA+ na AA, piše BBC.

Prije dvije godine Francuska je izgubila savršeni rejting AAA. S&P kao razlog novog spuštanja kreditnog rejtinga navela je visoku nezaposlenost, zbog čega Vlada ne može obaviti važne reforme koje bi potaknule rast.

Nezaposlenost će ostati iznad 10 posto

Francuska vlada na spuštanje rejtinga odgovorila je kako je njihov rejting duga jedan od najsigurnijih u Europi. S&P navodi kako očekuje da će dug države u 2015. godini doseći 86 posto BDP-a, a da će stopa nezaposlenosti do 2016. ostati iznad 10 posto.

– Tijekom posljednjih 18 mjeseci vlada je uvela velike reforme koje su imale za cilj poboljšanje francuske ekonomske situacije i konkurentnosti – napisao je u priopćenju ministar financija Pierre Moscovici. U teoriji, niži rejting znači da će se država skuplje zaduživati.

>>Francuzi za milijardu eura grade nuklearku u Brazilu

Nakon objave o spuštanju rejtinga kamate su na francuske 10-godišnje obveznice porasle sa 2,15 na 2,38 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije