Vremenske prilike prolongirale su berbu šparoga, a na poljima Zadruge Vinkovačka šparoga ona je počela 26. travnja i završila je 13. lipnja, odnosno neka tri tjedna kasnije nego uobičajeno. Prinosi su dobri i šparoga je i ove godine dobro rodila.
– Zadovoljni smo. Uvijek postoji strah od mraza i hladnijeg vremena, s čime smo i ove godine imali problema. Šteta je bilo, ali su one manje nego prošle godine – kaže upravitelj Zadruge Vinkovačka šparoga Branko Horvat. Prema njegovim riječima, Zadruga Vinkovačka šparoga i braniteljska zadruga Rokovačka šparoga zajedno su proizveli oko 95 tona šparoga.
– Sve što proizvedemo i prodamo. Odmah s polja i iz sortirnice naši proizvodi idu poznatim kupcima. Ove godine uspjeli smo nešto i izvesti u Njemačku. Postoji prostora da se proizvodnja širi jer sve veći broj građana spoznaje koliko je konzumiranje ovog povrća dobro za zdravlje čovjeka – rekao je Horvat.
Procjenjuje se kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji pod šparogama oko 120 hektara poljoprivrednih površina, a u cijeloj Hrvatskoj oko 200 hektara. Šparoge kao kultura, smatra Horvat, imaju budućnost. Jedna stabljika šparoge ima životni vijek od deset godina tako da se ulaganje vrati u roku od 3 do 4 godine, dok su ostale godine čista zarada. Prošla i ova godine su zbog epidemije koronavirusa bile specifične, ali nije zaustavljen plasman šparoga.