Dobar poslovni potez

Srbi u strahu od najavljenog uvoza svinjetine iz Hrvatske

'plus.........29.11.2006. bistrica - lojzova hiza, svinje foto: marko lukunic'
04.10.2011.
u 13:09

Stočarstvo je u Srbiji u velikoj krizi što su Hrvati primijetili i iskoristili, zaključuju stručnjaci

Hrvatska tvrtka Belje, koja posluje u okviru koncerna Agrokor, najavila je da će uskoro početi s izvozom većih količina svinjskog mesa u Srbiju, pišu srbijanski mediji i podsjećaju da je stočarstvo u Srbiji u velikoj krizi pa je "proizvodnja mesa sa 600.000 tona, koliko je iznosila 90-ih, pala na 472.000 tone, koliko iznosi danas".

Agrokor je prije godinu i pol dana otvorio farmu junadi kraj Novog Sada kapaciteta 1400 komada. Stručnjak za poljoprivredu Branislav Gulan kaže da su "Hrvati to primijetili i na temelju tih podataka odlučili su nam prodavati svinjsko meso".

– Meni je to s jedne strane normalno jer je u Srbiji katastrofalno stanje sa svinjama, a s druge, to je bruka za našu zemlju – kaže Gulan, a Vojislav Stanković, suradnik Centra za znanstveno-istraživački rad u Privrednoj komori Srbije, priznaje da ga je "uznemirila vijest da će nam Hrvati prodavati svinjsko meso".

– Mi imamo veće i kvalitetnije resurse za razvoj stočarske proizvodnje u odnosu na Hrvatsku. Imamo i bolji genetski potencijal životinja od njih. Prema tome, kreatori agrarne politike trebali bi se urazumiti i prijeći s riječi na djela – upozorava Stanković i dodaje da "svinjetinu sada uvozimo iz Njemačke, Austrije, Italije i Makedonije, a ovo ne bi bio ni prvi put da uvozimo iz Hrvatske".

– Prošle smo godine uvezli oko 2500 tona svinjskog mesa, a za sedam mjeseci oko tisuću tona. Doduše, iz Hrvatske smo samo sporadično uvozili. S druge strane, mi smo 80-ih izvozili kuhanu šunku u limenkama, po čemu smo bili poznati kao tradicionalni opskrbljivači inozemnih tržišta – kaže Stanković.

Komentara 4

RO
rondomilk
23:30 07.10.2011.

Da nije smiješno bilo bi žalosno. Zar se ne pitaju odakle Hrvatima toliko svinjetine? pogađate iz Brazila, kilogram je 70 dinara, stara je pet do deset godina te takvoj cijeni ne može nitko konkurirati. svinjetina zdravstveno ispravna jedino ta nesretna starost a znamo kako meso nakon godinu dana ide za kafileriju. šteta to baciti kad možemo prodati bilo kroz suhomesnate proizvode bilo kao sirovinu.

VE
velikazmija
22:51 14.10.2011.

rondomilk tvrdi da su ovo na slici --brazilski prasci -- sto čuda pa nebojte se neće vas niko otrovati -- šabac je posnat po prasetini i hrvatsku su opsjedali kišobrani kotlovi--kazani i svinje iz srbije -- ajd sad je boljee bolje nesta i toga --

LU
lutomirski
19:21 25.10.2011.

Neznam ko tu laze, ja samo znam da Hrvatska uvozi svinje jer nema dosta i onda preradiva pruste u raznim prsutanama koje nevaljaju jer su prsuti vecinom preslani !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije