DIGITALIZACIJA Hrvatska raspolaže s kanalima za 40 programa

Stižu nove TV postaje

pos-tv-txt.jpg
import
11.07.2006.
u 14:20

Hrvatska raspolaže s čak osam frekvencijskih multipleksa, odnosno, kanala koji će nam omogućiti i do 40 televizijskih digitalnih programa. Nakon zakonskih promjena, kreću i natječaji za nove nacionalne koncesije.
Plod je to uspjele bitke koju su izborili domaći telekomunikacijski stručnjaci, licitirajući za digitalne radijske i televizijske frekvencije na nedavno okončanoj konferenciji u Ženevi.

Do 2010. godine
Pregovori su trajali pet tjedana, a  digitalizacije su se u nas intenzivno prihvatili Hrvatska agencija za telekomunikacije, predstavnici TV-postaja, tvrtke Odašiljači i veze  te struke okupljene u DVB forum pri istoj Agenciji te Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Darko Dvornik, pomoćnik ministra za telekomunikacije i poštu, kaže da se, nakon toga povijesnog uspjeha u Ženevi, očekuje velik posao.
 Slijedi nam donošenje plana, odnosno strategije i pripreme za potpun prijelaz na digitalno emitiranje. Smatramo da bismo ga uveli do 2010. godine.    U Hrvatskoj već postoji eksperimentalni program u digitalnom formatu koji može pratiti 75 posto građana, a na kojem  se prikazuju četiri postojeća nacionalna programa  ističe Dvornik.

Novi natječaji
Ipak, Vlada priprema izmjene niza zakona povezanih s tom tematikom, kako bi digitalna tehnologija proradila. Nakon nužnih izmjena, kaže Dvornik, nema prepreka da Vijeće za elektronske medije ne raspiše natječaje za još nacionalnih TV-koncesija.  Najranije bi to moglo biti za otprilike godinu dana.
Dvornik tvrdi da u prelazak iz analognog u digitalni signal, koji je Europska unija pomaknula do 2015. godine, treba uložiti i dodatnih snaga. Prije svega, nužno je građane dobro informirati o sadržajima koje će im pružati sjajna digitalna platforma.


Građanima prijamnici po 22 eura

Bude li HTV, kao javna televizija, nositelj digitalizacije, nacionalnoj TV-kući trebat će pozamašan novac. Ujedno, 1,3 milijuna hrvatskih gledatelja (pretplatnika) morat će nabaviti i odgovarajuće prijamnike za digitalne sadržaje, koji na klasičnim televizorima prilagođavaju signal. Struka ih naziva set-top kutijama, a najjeftiniji su uvezeni iz Kine i svaki bi stajao 22 eura. Na sastanku DVB foruma, kako su nas izvijestili u HAT-u, zaključeno je kako će građane morati dobrim, raznolikim i zanimljivim programskim sadržajima potaknuti da ulože eure u nove uređaje. Na razini države bit će odlučeno, pak, hoće li biti subvencija i za koji će se model digitalizacije Hrvatska uopće odlučiti. Dvornik, pak, ističe kako prelazak na digitalni signal treba inicirati tržište, a to je i preporuka Europske komisije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije